Jdi na obsah Jdi na menu
 


architektura

Příspěvky

Synagoga

23. 5. 2017

Na Moravě je jediná fungující synagoga. Je to menší dvoupatrová zcela nenápadná minimalistická stavba čtvercového půdorysu na ulici Skořepka v Brně. Velikánské čtvercové okno a jinak hladká světlá "krabice". Funkcionalistické dílo významného brněnského architekta židovského původu Otto Eislera.

 

Žďársko - putování za Santinim

28. 4. 2017

Další putování za barokními stavbami Santiniho, tentokrát na Vysočinu po následující trase: Zvole, Horní Bobrová, Obyčtov - tady všude vznikly kostely podle návrhu Santiniho a Žďár nad Sázavou se zajímavým Morovým hřbitovem, hospodářským dvorem Lyra a taky rozsáhlý objekt kláštera s klášterní basilikou, zámkem Kinských a krásným moderním muzeem.
dsc_0248.jpg

 

 

Bílá Hora a Lobkovický palác

25. 1. 2017

dsc_0326.jpgZimní návštěva Prahy. Smogová situace sice pominula, ale hezky není. Zato je strašná zima. Tentokrát mám v plánu návštěvu Lobkovického paláce na Pražském hradě (pohled ze Starých zámeckých schodů), jediné památky, která je v soukromém vlastnictví. Dnes slouží jako rodinné muzeum Lobkoviců se spoustou vzácných památek.
Druhou zastávkou je Bílá Hora. Tady proběhla v roce 1620 neslavná bitva české historie.

 

Iconic Houses - Rothmayerova vila

6. 9. 2016

Na zahraničním webu Iconichouses.org jsou uváděna prestižní díla světových architektů mapující moderní vily 20. století ve světě, zejména v Evropě a Americe. Nevím, podle jakých kritérií jsou stavby do seznamu zařazovány, ale fakt je, že z České republiky je zde uvedena vila Tugendhat a Jurkovičova vila (Brno), Müllerova vila (Praha), Hoffmanův dům v Brtnici, Brummelova vila od A. Loose v Plzni a nedávno se tam objevila i Rothmayerova vila v Praze. Myslím, že jedním z hlavních kritérií pro zařazení do prestižního seznamu je (kromě architektonických kvalit) i veřejná přístupnost, tzn. stavby slouží veřejnosti jako muzeum, výstavní prostory apod.

 

Zřícenina hradu Orlík

4. 9. 2016

Kdybych si měla vybrat mezi návštěvou hradu, zámku  nebo zříceniny, jednoznačně bych zvolila zříceninu. A kdybych věděla, že budu kromě romantické zříceniny obdivovat i moderní technické řešení, tak bych neváhala ani minutu. Jenomže o takových nádherách se moc neví, a to se o památky docela zajímám. Takže zajímavý tip na výlet.
dsc_0291.jpg

 

Müllerova vila

13. 8. 2016

Jednou z nejkrásnějších a nejznámějších vil v Praze je Müllerova vila. Její návštěvu mám v plánu hodně dlouho, a když jsem při nějaké "dárkové" příležitosti dostala voucher k návštěvě, bylo to jasné. Jenom vybrat vhodný termín, písemně si rezervovat místo a vyrazit do Prahy!
dsc_0466.jpg

 

Banka Union

22. 4. 2016

Mám ráda místa, kam se nedá úplně normálně dostat. Třeba do budovy Českého rozhlasu Brno, která má své sídlo na Beethovenově ulici v Brně. Rozhlas Brno, který loni slavil kulatiny, měl postupem doby různá sídla. Střechu Zemského domu, studia na Kounicově (tehdy Leninově ul.) i areál Brněnského výstaviště. Dnes už od roku 1950 sídlí v budově bývalé banky UNION.

 

Křížová chodba dominikánského kláštera

5. 4. 2016

dsc_0499.jpgDominikánský klášter v Brně byl založen ve 13. století Přemyslem Otakarem I. Dominikáni klášter postupně rozšířili a přistavěli k němu pozdně románskou křížovou chodbu. V polovině 14. století byl klášter přestaven ve stylu gotiky a koncem 15. století vznikla dodnes dochovaná pozdně gotická křížová chodba. Od roku 1297 sloužila část kláštera k zasedání zemského soudu, sněmu a byli zde jmenováni do funkcí moravští markrabí. V polovině 17. století, kdy se Brno stalo hlavním městem Moravy, zde sídlil i královský tribunál. Součástí kláštera byl i kostel sv. Michala, který byl zničený v době obléhání města Švédy. Dnešní barokní podobu získal kostel v 17. století po totální přestavbě Jana Křtitele Erny, při které byla změněná orientace chrámu se dvěma věžemi na východ. Část kláštera slouží od roku 1934 jako Nová radnice a v prostorách křížové chodby se konají příležitostné výstavy.

 

Santini v Křtinách

17. 10. 2015

dsc_0158.jpgPrvní dochované zmínky o Křtinách jsou z roku 1237, avšak historie městečka sahá až k příchodu moravských věrozvěstů Cyrila a Metoděje v 9. století. Dominantou Křtin (i když se nenachází na žádném kopečku), je monumentální barokní komplex chrámu, zámku a rozsáhlého parku podle návrhu architekta Jana Blažeje Santini – Aichla z roku 1750, bývalé sídlo premonstrátů z brněnských Zábrdovic. V současnosti patří část areálu Mendelově univerzitě v Brně.

 

Löw Beerova vila v Brně

1. 9. 2015

dscn9065.jpgV Brně jsou přístupné veřejnosti 4 slavné vily. Ta poslední, letos otevřená restaurovaná secesní vila, je známá jako vila Löw Beerova. Správně by se možná mohla jmenovat Fuhrmannova vila, protože si ji nechal postavit v letech 1903-1904 na ulici Drobného 22 (dříve Sadová-Parkstrasse) průmyslník Moritz Fuhrmann, majitel brněnské továrny na textilní plyše.