Jdi na obsah Jdi na menu
 


výlety

Příspěvky

Hrad Rychmburk a říčka Krounka

19. 7. 2022

Hrad Rychmburk zná asi málokdo. Ne snad proto, že by byl tak "nový", ale spíše proto, že je návštěvníkům otevřený teprve 2 roky. Dříve sloužil jako penzion pro seniory a psychicky nemocné. Dnes patří Pardubickému kraji, je pěkně opravený a přístupný návštěvníkům. Na nádvoří je stinné posezení s možností občerstvení. Prohlídku hradu absolvuje každý sám bez průvodce, ale ochotné slečny v pokladně Vám rády poradí. 
dsc_0339.jpg

 

Cíl výletu - Mariánské lázně

7. 7. 2022

Jezdili sem mnozí slavní: Goethe, Chopin, Mahler, Kafka, Nietzsche, Edison, císař František I. a spousta jiných významných osobností. Taky Miroslav Horníček, který zde každoročně trávil delší dobu, a který to zde opravdu miloval. Z lásky k městu se vypsal v knize: Vyznání Mariánským lázním v červnu a červnu v Mariánských lázních.

marianky_2.jpg

 

Park Boheminium

14. 6. 2022

Nejnavštěvovanější památkou Karlovarského kraje nejsou lázně, hrady ani zámky, ale park Boheminium. Na ploše kolem 6 ha se nachází více než 60 modelů našich nejvýznamnějších a nejznámějších památek. Jedná se o 4. největší park s miniaturami v Evropě, takže dobrý tip na výlet. Dokonalé modely v měřítku 1:25 jsou umístěny do pěkné přírodní scenérie, takže se Vám v parku bude určitě líbit. Na návštěvu počítejte klidně i 3 hodiny, zvlášť pokud si budete chtít odpočinout a dát si drobné občerstvení. Na všechno jsou tu zařízeni.
dsc_0937web.jpg

 

Sklárna Huť Jakub Tasice

2. 6. 2022

O tradici skláren na Vysočině jsem se už zmiňovala. Jedny z těch, které zůstaly zachovány s kompletním provozem a možností i omezené výroby jsou malé sklárny Huť Jakub v Tasicích - dnes Národní kulturní památka. Zde se natáčel i kdysi populární seriál Synové a dcery Jakuba Skláře. Sklárna je dokonalým skanzenem a připomínkou slavné sklářské výroby v 18. a 19. století.


p8300984web.jpg

 

Laxenburg - výlet k sousedům

23. 10. 2021

Letošní podzim je krásný, barevný, takže přímo stvořený pro výlety (než je zase zakážou). Tentokrát výlet k našim sousedům do Rakouska. Asi 15 km od Vídně na úpatí Vídeňského lesa byl už ve středověku založen hrad Laxenburg (dnes stejnojmenné městečko), kolem kterého se nachází obrovský park (obora) plný různých staveb a stavbiček, mostků, rybníčků.... V barokní době byl Laxenburg oblíbeným výletním místem habsburských císařů. Dnes je velmi navštěvovaným cílem turistů i domácích návštěvníků.
dsc_0064kr.jpg
dsc_0017kr.jpg

 

 

Luže - málo známé místo

19. 8. 2021

Když někomu řeknu, že jsem byla na výletě v Luži, tak se hluboce zamyslí a řekne: Kde to proboha je?? Takže okres Chrudim, kraj Pardubický a asi 2600 obyvatel. A když ještě pošlu pár fotek, tak jsou všichni překvapeni, jak krásné toto město je.

dsc_0200.jpg

 

Moravský Krumlov

10. 8. 2021

Když bylo před 10 lety rozhodnuto, že bude Slovanská epopej odvezena z Moravského Krumlova do Prahy, tak mi to připadlo hrozně nespravedlné. V Praze, kde je tolik jiných památek, si skoro nikdo nevšimne, že něco přibylo, zatímco Krumlov bez Muchy a Epopeje už nebude mít nic, co by přitáhlo návštěvníky. Jsem ráda, že se to změnilo. Epopej je znovu v Krumlově. A zájem je velký.

dsc_0115web-001.jpg

 
Celý příspěvek | Rubrika: výlety | Fotografie: Moravský Krumlov

Na skok do Santiaga de Compostela

30. 7. 2021

Někdy se to tak poštěstí a vy se neplánovaně ocitnete někde, kde jste měli být už před 2 roky, jenomže přišel neočekávaně covid, a všechny cesty se zrušily. A když se pak znovu objevila možnost jet, resp. letět, tak jste ani neměli čas na rozmyšlenou!
Santiago de Compostela je snad nejznámější poutní místo křesťanů. Sem každoročně putují tisíce věřících po různě dlouhých Svatojakubských cestách, aby uctili památku sv, Jakuba.
 

 

Moravské Toskánsko II

2. 6. 2021

Strašně to letí. Před 4 lety jsem poprvé s foťákem navštívila poeticky malebnou krajinu směr Karlín, Šardice, Kyjov, která se nazývá Moravské Toskánsko. Oblast hodně vyhledávanou fotografy z celé republiky i ze zahraničí. Letos jsem návštěvu zopakovala a znovu se ubezpečila: je to fakt nádherná krajina.  

dsc_0235.jpgdsc_0357.jpg

 

Židlochovice - zámek s parkem

25. 3. 2021

V rámci povoleného omezení pohybu jen v rozsahu okresu dnes výlet do Židlochovic k loveckému zámku a do parku obklopujícího zámek. Židlochovický zámek je krásný a vždycky byl krásně udržovaný, protože je za plotem a není otevřený pro turisty. Od r. 1918 patří státu a stát jej využívá při návštěvách delegací. Na zámku pobýval i president Masaryk a spousta jiných vládních činitelů.
dsc_0139v.jpg

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

následující »