Jdi na obsah Jdi na menu
 


výlety

Příspěvky

Poutní kaple Panny Marie Pomocné

6. 3. 2021

Doba je divná. Přísný lockdown, zákaz pohybu mimo okres. My, co bydlíme ve větších městech, to zvládneme, ale co ti, kteří bydlí na malých obcích a hranice jim vede doslova "za barákem"... Nic se nedá dělat, vycházky musíme plánovat podle možností. I to má svá pozitiva. Člověk často nezná ani památky v okolí svého bydliště. Tak jsem si naplánovala několik vycházek do míst, která moc neznám. Dnes výlet k poutnímu kostelu Panny Marie Pomocnice v Líšni.

dsc_0031.jpg

 

Kostelík Matky Boží na Veveří

2. 3. 2021

K nejvíce fotografovaným místům v okolí Brněnské přehrady patří kromě hradu Veveří i nedaleko horního vstupu do hradu stojící kostelík Matky Boží nebo také Nanebevzetí Panny Marie na Veveří, který pochází z 12. století, a první písemná zmínka z r. 1240. Kostelík býval tehdy součástí zeměpanského dvorce, středověké vesnice, která patrně zanikla za husitských válek. Původní románská stavba byla později přestavěna v gotickém stylu. Současná podoba kostelíku je výsledkem přestavby z 15. st.

p1012698vv.jpg

 

 

 

Pěšina Karla Morávka

21. 1. 2021

Je doba pěších výletů. Všechno je zavřené, nikam cestovat se moc nesmí, takže aspoň že máme krásné okolí města a dá se chodit, fotit a poznávat spíše krásy přírody. Dnes jsme zajeli do Soběšic a po červené prošli cestu Karla Morávka. I když cesta vede skoro po vrstevnici, moc velká pohoda to nebyla. Část cesty je hodně úzká, část hodně rozrytá, a po dnešní oblevě pěkně ledovatá. Cesta vede převážně lesem, jen občas se otevřou výhledy směr Hády. Na cestě je několik zastaveni, které vybudovala Mendlova lesnická škola, krásně opravená Melatínská studánka a taky pamětní desta K. Morávka (ale tu jsme minuli). Cesta vede  i přes potok, ale tam byl takový sráz, že jsme to raději obešli. Takže se zacházkou 8 km, ale díky ledovatému terénu, nám to dalo docela zabrat. 

 

Směr Nový Jičín

1. 11. 2020

Je divná doba. Nepřeje výletům, nepřeje cestování, návštěvám, kultuře, výstavám, a taky výuce všeho druhu. Žádná škola, žádné vzdělávání, cvičení, žádná posezení s přáteli, jen sedět doma, na vycházky jen omezeně, žádné sdružování..., takže co zbývá, práce z domu (pokud je), knížky, filmy, domácí práce (na které není normálně čas), a taky pořádek ve starších fotkách a záznamech z cest. Takže dneska Nový Jičín.
dsc_0088.jpg

 

Mizejicí památky - kostel sv. Apolény

7. 9. 2020

Spousta mizejících památek se nalézá v oblasti západních Čech - bývalých Sudet. Dříve německé vesnice už neexistují, kostely a hřbitovy pomalu mizí, pokud už nebyly dávno srovnány se zemí. Jsou ale památky, které zatím statečně odolávají a čekají jestli se nenajde někdo, kdo je opraví a znovu zprovozní.  Mám ráda taková místa, mají své kouzlo, svůj příběh...
  

 

Kutná Hora téměř bez turistů

12. 8. 2020

Dva dny strávené v Kutné Hoře. Krásné počasí, pěkné ubytování, spousta památek a kupodivu opravdu málo lidí - co víc si může oko, které chce fotit, přát.

 

Světce - Jízdárna

29. 7. 2020

Světce u Tachova, to nejsou jen rozbořené ruiny kostela a zbytky paláce, který se Windischgrätzovi dostavět nepodařilo, ale i velkolepá jízdárna, která se naopak dostavět podařila. I když to byla před pár lety totální ruina, tak teď je krásně opravená a občas je i přístupná veřejnosti. My jsme bohužel toto štěstí neměli, ale i zvenku stojí za to.

 

Tajuplné místo Světce

19. 7. 2020

Mám ráda tajuplná místa, opuštěné a polorozbořené stavby, zříceniny kostelů, klášterů a vůbec místa, která postupně mizí, protože zarůstají stromy a křovinami, místa, kde na vás dýchá tajemná minulost. Jedním z takových míst, jsou Světce, malá obec, resp. část města Tachov. Místo se zajímavou historií.

 

Malá Provence na jihu Moravy

25. 6. 2020

Asi 40 km na jih od Brna se v obci Starovičky rozhodl kolem roku 2014 pan Bíza s podporou rodiny vybudovat levandulovou farmu a vysázel asi 40 tis sazenic levandulí. Dnes je na poli více než 70 tis. sazenic a levandulová farma je slavná v širokém okolí. Na farmě se pěstují 2 druhy levandulí: levandule pro lékařské účely a levandule pro použití v kosmetice.

 

Místo z jiného světa

22. 5. 2020

Jako v nějaké exotické zemi, nebo na jiném světě si připadám vždycky, když si zajedu do bývalého opuštěného kaolinového lomu Seć. Opuštěný vlastně moc není, protože sem, zejména o víkendu, směřují desítky návštěvníků. Vstup tu sice není dovolen, ale zákazové cedule tu taky nejsou, takže to zatím lze. Ale lom je pořád v soukromém vlastnictví, tak je možné, že se to změní.
dsc_0078-001.jpg

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

následující »