Jdi na obsah Jdi na menu
 


výlety

Příspěvky

Termály Malé Bielice a klášter Brodzany

12. 5. 2017

Všichni jezdí do termálů. Hlavně do Maďarska. Ale termály jsou i na Slovensku. Třeba v Malých Bielicích u Partizánského, cca 200 km z Brna. Malinkatý rezort, 2 vnitřní bazény s teplou a ještě teplejší vodou, jeden teplý venkovní a ještě jeden, kde se dá i plavat. Venkovní terasa s občerstvením, restaurace a to je všechno. Ještě letiště v bezprostřední blízkosti, takže se dá pozorovat jak vzlétají a přistávají různá malá sportovní letadla. A Brodzany??
Brodzany jsou jediné zajímavé místo, které je úplně na dosah.

 

Archeoskanzen Modrá

30. 4. 2017

Archeoskanzen Modrá u Uherského Hradiště je skvělý tip na rodinný výlet. Je vybudován přímo v lokalitě původního velkomoravského osídlení v blízkosti Velehradu. Jeho podoba připomíná slovanské opevněné sídliště z doby Velké Moravy.
dsc_0676.jpg

 

Po stopách Santiniho na Plzeňsku

25. 3. 2017

Jeden z nejdelších jednodenních výletů - tentokrát až do západních Čech. Cíl je jasný: některé stavby snad nejznámějšího architekta a stavitele období přelomu 17. a 18. století - Jana Blažeje Santiniho Aichla. Aby to nebylo všechno stejné, navštívili jsme zámek v Kladrubech, klášter v Plasích, poutní kostel v Mariánské Týnici, kapličku v Mladějově a statek v Hubenově.
dsc_0113.jpg

 

Výlet za sněženkami

5. 3. 2017

Sněženky už vykoukly skoro všude. Ale na jižní Moravě blízko obce Božice se nachází lokalita, kde najdete celé sněženkové koberce. Jedná se o přírodní rezervaci Karlov, známé taky jako "Údolí lásky", vede zde naučná stezka.
dsc_0118w.jpg

 

Výlet do Kunštátu

13. 1. 2017

dsc_0218.jpgKaždý rok v lednu jezdíme na pravidelnou servisní prohlídku s autem do servisu v Boskovicích. Máme z toho celodenní akci. Odevzdáme auto a s půjčeným jedeme na malý výlet. Tak už jsme si prohlédli zimní Boskovice (2014), Letovice (2015), Svitávku (2016) a letos Kunštát. A počasí nám mimořádně přálo: mráz, modrá obloha a spousta sněhu.

 
Celý příspěvek | Rubrika: výlety | Fotografie: Zimní Kunštát

Podzimni výlet k moři

21. 9. 2016

Je skvělé, když si můžu prodloužit léto. Jako třeba letos. Začnu už v červnu 10 dní v Řecku, potom celé dlouhé letní prázdniny, to nemusím jezdit nikam, ale léta, prázdnin a krátkých výletů si užívám, a když už začne být chladněji, tak odjet na týden dolů na Jadran, kde je ještě teplo a moře je taky krásně teplé. Letos už potřetí do stejného letoviska, kde se nám líbí. Pár dní u moře, jeden, dva výlety a pak zpátky domů, kde si místo plavek už musím obléct dlouhé kalhoty a svetr, protože u nás už doopravdy začal podzim.

 

Když se řekne LIPNICE...,

1. 9. 2016

tak se mi vybaví středověký hrad - dominanta města, Haškova Lipnice, festival humoru a satiry, místo, kde se každoročně setkávají příznivci Jaroslava Haška, který svým pobytem na sklonku života město proslavil, a taky Prázdninová škola Lipnice, kde se již mnoho let odehrávají různé tábory pedagogů a vedoucích. Já jsem až do letošního léta v Lipnici nikdy nebyla, a tak jsem to letos na konci prázdnin napravila.
Jenom mi není jasné, proč se Lipnice správně jmenuje Lipnice nad Sázavou, když jsem nikde za tři dny pobytu, na řeku Sázavu v Lipnici nenarazila.

 

Plasy

14. 8. 2016

dsc_0353.jpgPlasy - malé městečko počtem obyvatel, velké svou historií.
Plasy - to je především cisterciácký klášter založený roku 1144 knížetem Vladislavem II. Na počátku 15. století byl vypálený husity, a potom na přelomu 17. a 18. století byl přestavován ve stylu baroka podle plánů Jana Santiniho-Aichela a Kiliána Ignáce Dientzenhoffera. Když bylo r. 1785 opatství zrušeno císařem Josefem II, stává se rezidencí kancléře Metternicha a jeho rodiny, kteří si zde zřídili rodinnou hrobku. Dnes je klášter majetkem státu a NKP.

 

Petrohrad - místa, která je dobré vidět I.

23. 7. 2016

dscn9839.jpgKdyž jsem letos v dubnu absolvovala 2 přednášky prof. Dušana Uhlíře o ruských carech, zejména Petru I. a Kateřině Veliké, téma mě úplně uchvátilo. (možná taky tím, že toto téma se za "nás" ve škole neučilo). A to jsem ještě nevěděla, že budu mít možnost poznat tuto část historie více zblízka, přímo v centru tehdejšího dění - v ruském Petrohradě. Letošní cíl mého poznávání bylo totiž toto město. Poznatků a zajímavostí z návštěvy je mnoho, takže jenom stručně něco o těch nejdůležitějších.

 

Polička - královské město

10. 7. 2016

dsc_0546v.jpgKdykoliv navštívím nějaké pěkné místo u nás, tak si říkám, proč vlastně člověk pořád někam daleko cestuje, když ani pořádně nezná místa doma. Stačí trochu víc jak hodina cesty autem a můžete navštívit krásné malé městečko, které založil někdy ve 13. století Přemysl Otakar II - královské město Poličku.

 
Celý příspěvek | Rubrika: výlety | Fotografie: Polička

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

následující »