Jdi na obsah Jdi na menu
 


zajímavosti

Příspěvky

Svět miniatur v Bystřici

4. 8. 2022

Letos už další návštěva miniatur. V Bystřici nad Pernštejnem vyrostl nový park. Volně přístupná expozice představuje modely hradů a kláštery z oblasti Bystřicka. Nejde ale o zobrazení současného stavu památek, ale o představení středověkých hradů v době jejich největšího rozkvětu, tedy ve 14. a 15. století. 
dsc_0540.jpg

 

Kostnice v Brně

1. 7. 2022

Brněnské podzemí - to je fenomén. O magickém náměstí sv. Jakuba jsem už psala. Součástí brněnského podzemí je i kostnice u sv. Jakuba, druhá největší kostnice v Evropě. V minulosti zde byl rozsáhlý hřbitov a velké podzemní prostory, kam se ukládaly ostatky obětí epidemií moru a cholery, ale i těla zemřelých při obléhání Brna Švédy. Celkem jsou zde ostatky 50 tis. lidí. 

dsc_0083.jpg

 

Škrdlovické tvoření

3. 5. 2022

Pro ty dříve narozené byly Škrdlovice na Vysočině synonymem skláren. Kdysi zde byly známé sklárny, které vyráběly těžké hutní sklo. Dnes už sklárny neexistují, ale sklářské řemeslo nezůstalo tak úplně zapomenuto. Kromě existujících malých sklářských dílen v okolí, existují i možnosti, jak se může i návštěvník seznámit s nějakou formou sklářského tvoření.  
dsc_0579.jpg

 

TIMO - brněnský streetart

21. 4. 2022

Studoval v Brně střední školu IPF, potom fakultu výtvarných umění na VUT a značnou část života prožil v Brně. Street-artový umělec vystupující pod přezdívkou TIMO. Po celé republice má spoustu "děl"  a dílek, ale úplně nejvíc v Brně. Brněnský Banksy. Krátké básničky, vtipně pozměněná známá loga a nápisy, výtvarná dílka a nebo pouze různě provedené vlastní autorské podpisy. V rámci programu ArtWeek proběhla malá procházka po stopách TIMOvých děl na Starém Brně, v okolí jeho bývalé fakulty.
dsc_0678.jpg

 

Svatá Kateřina

20. 3. 2022

dsc_0138-001.jpgSvatá Kateřina - malá víska na cestě do Blanska od Lipůvky. Ze silnice vždycky koukám na malý gotický kostelík, který se tyčí na skalnaté vyvýšenině nad obcí. Mám to sem kousek, ale nikdy jsem zde nebyla. Takže tentokrát malý pěší výlet z Vranova, z kopce dolů po zelené a jsem na místě. A kostelík je opravdu krásný. Tyto malé kostely mají své kouzlo.

 

Botanická zahrada v Brně slaví 100 let

23. 2. 2022

dsc_0610-001.jpgBotanická zahrada Masarykovy univerzity v Brně slaví letos 100 let.
Je to malinkatá oáza zeleně úplně uprostřed města. Klidu si tady moc neužijete, protože zahrada stojí na rušné křižovatce, kde jezdí celý den spousta aut, několik linek tramvají, autobusy i trolejbusy. Přesto když zajdete do skleníku, tak na vás dýchne klid, velké teplo i nepříjemné vlhko podle toho, ve které oblasti (tropická, subtropická, kaktusy, kapradiny..)  se zrovna nacházíte. A pokud jste přišli fotit - tak pozor, při přechodu z jednoho skleníku do druhého se Vám Vaše technika spolehlivě "zarosí". 

 

Blansek

8. 2. 2022

Blansek je poměrně málo známá zřícenina, která se nachází téměř přímo nad vchodem do Punkevních jeskyní Moravského krasu, na strmém skalním ostrohu, ukrytý bohatou vegetací. Lézt do strmého kopce moc pohodlné není, zvlášť když docela pohodlná cesta vede z obce Vavřinec - Nové Dvory a je to opravdu kousek. Cesta vede nejprve alejí staletých lip, která byla vysázena zásluhou Františka Hugo Salma někdy kolem roku 1820.
dsc_0318.jpg

 

pf 2022

1. 1. 2022

pf2022_1.jpg

 

Neratov - spojení minulosti s modernou

4. 10. 2021

Neratov - městečko, kdysi samostatné, dnes součást Bartošovic v Orlických horách. Po válce došlo k odsunu německých obyvatel a obec téměř zanikla. V dnešní době se Neratov stává významným cílem turistů a návštěvníků Orlických hor, a to nejen pro pivo Prorok, které se tu vaří, ale zejména pro mariánský poutní chrám Nanebevzetí Panny Marie, který doslova vstal z mrtvých.
dsc_0002web.jpg

 

Střevíčník pantoflíček

7. 6. 2021

Střevíčník pantoflíček je naše nejkrásnější orchidej. Krásné květy vykvétají koncem května. Je silně ohroženým druhem, který se vyskytuje jen na pár místech v ČR, na okrajích polostinných lesů, nejčastěji na vlhkých vápenatých půdách, které v létě vysychají. Nádherný i nápadný květ je obvykle dobře ukrytý, a ti, kteří vědí kde ho hledat, své znalosti trochu tají, což je možná dobře. protože jen tak se tato krása může zachovat i do budoucna.
dsc_0617.jpg

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

následující »