Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hastrman

Miloš Urban si libuje v trochu děsivém ději, v podrobném popisu místa, času a života v dané době, a to všechno ve filmu je. Trocha napětí, podivná hlavní postava barona de Caus, který není obyčejným člověkem, ale "tvorem", jak o sobě sám říká, dokonale ztvárněná méně známým, ale skvělým hercem Karlem Dobrým, kterému geniálně sekunduje ženská hrdinka místní rebelka a dcera rychtáře Katynka (Simona Zmrzlá) a hodně zvláštní postava faráře (skvělý Jan Kolařík). Příběh je zasazen do 30. let 20. století, kdy se záhadná postava barona vrací se svým sluhou na rodinné panství, aby obnovil a dohlédl na stavbu rybníků. Seznamuje se s místními obyvateli, a zaujme ho zejména mladá divoká dívka Katynka, dcera rychtáře, ale i místní farář.
Film se natáčel v severních Čechách a v různých krásných koutech naší republiky. Mistrovská práce kameramana, nádherné záběry krajiny, rybníků, odrazy, zrcadlení ve vodě, detaily a celky by mohly okamžitě fungovat jako učebnice pro fotografy - krajináře.
Film je mi líbil hrozně moc. Vůbec se nedivím, že pobral i spoustu cen nejen pro hl. představitele, ale i pro kameru, hudbu a kostýmy. 
trailer k filmu