Jdi na obsah Jdi na menu
 


mám ráda

Příspěvky

Všechno nejlepší...

1. 1. 2024

pf2024_web.jpg

 

Podolská vodárna v Praze-Podolí

9. 6. 2023

Mám ráda technické památky. Mezi ty hodně zajímavé, které jsem chtěla vždycky navštívit, patří vodárna v Praze-Podolí. Jenomže možnost podívat se do tohoto objektu je jen občas, resp. jednou za týden ve čtvrtek na předem objednanou prohlídku. V objektu vodáren je totiž i expozice Muzea pražského vodárenství. Muzeum bylo otevřeno v roce 1997. 

20230413_155348web.jpg
 

 

IRIS 2023 - výstava kosatců

20. 5. 2023

IRIS = kosatec. Latinský název pochází z řeckého označení pro bohyni duhy, které odpovídá široké petrobarevnosti květů. Mám ráda kosatce. Takže každoroční několikatýdenní výstavu v brněnském Arboretu Mendelovy univerzity málokdy vynechám. Letos kromě kosatců přibyli i exotičtí motýli ve skleníku s orchidejemi. A navíc i malý stánek s kafíčkem a dobrotami, který tu jinak nikdy nebývá. A program na volný půlden je jasný...
dsc_0632web.jpg

 

Zapomenutý kostelík v Markovicích

30. 8. 2021

Mám ráda malé zapomenuté kostelíky na opuštěných místech nebo hřbitovech, kde už se dlouho nepohřbívá. Na jeden takový sympatický jsem narazila v obci Markovice (okr. Kutná Hora). Vede k němu cesta, kterou ale v mapách nenajdete....

p9014864-001v.jpg

 

Kosatce v Arboretu

27. 5. 2021

Mám ráda kosatce, kvetou krátce v květnu, ale krásné jsou moc. Největší sbírku kosatců je možno vidět v Botanické zahradě v Praze, v Průhonicích a v Arboretu Mendelovy univerzity. A jednou za rok se na tu krásu můžete přijít podívat. Výstava IRIS 2021 otevřela po dlouhé době zatím jenom venkovní prostory Arboreta. Latinský název Iris pochází od ředké bohyně duhy, protože počet barev a druhů je obrovský. 
dsc_0030.jpg

 

 

Hodně zdraví a štěstí

31. 12. 2020

dsc_0209.jpg

 

Je doba kvetoucích MÁKŮ

9. 6. 2020

Mák setý je jednoletá rostlina až metr vysoká, květní stopky jsou chlupaté a květy mají až 10 cm v průměru.  4 okvětní plátky jsou bílé, růžové až fialové s tmavým středem. Okvětní lístky po odpadnutí odhalí makovici, která je asi 3-6 cm veliká a obsahuje drobná zrníčka máku. Mák se sklízí do úplném dozrání, což bývá v průběhu září. Krásné červené koberce květů na okrajích silnic a polí - to je mák vlčí, který je považován za plevel, a který je akorát pěkný, ale většinou se k ničemu užitečnému nepoužívá.
 

 

Rájecké kamélie

2. 3. 2020

Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/kamelie-milovnice-chladu-jak-se-o-ni-starat-aby-kvetla-co-nejdele#part=1 Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/kamelie-milovnice-chladu-jak-se-o-ni-starat-aby-kvetla-co-nejdele#part=Každý rok během měsíce března se otevírá zámek v Rájci Jestřebí a návštěvníci mají možnost prohlédnout si zámecký okruh doplněný o nádherné kvetoucí keře kamélií. A pro ty, kteří chtějí vidět tu krásu květin opravdu z blízka, je už od února otevřený skleník nedaleko zámku, kde se celá ta krása pěstuje, a kde si ji můžete v klidu, a ve všední den skoro bez lidí, hodně zblízka prohlédnout a třeba i vyfotit.
dsc_0764v.jpg

 

Za mlhou hustou tak...

29. 10. 2019

...že by se dala krájet, tušíme rybník. Je doba výlovů, takže rybník plný rybářů a ryb, a taky spousty  lidí. Podzimní výlovy lákají. Ale když si přivstanete, a přijedete brzo, tak ještě nejsou otevřené všechny ty stánky s lákadly, s dobrotami a věcmi, které se líbí, ale nejsou potřeba, tak se můžete v klidu podívat  na tu "mokrou" práci rybářů, kteří během jednoho zátahu nachytají velké množství ryb, které putují jednak do sádek, kde zůstanou na Vánoce, a taky do stánků s prodejem čerstvých ryb přímo na místě u rybníka.

1-dsc_0249-001.jpg

 

Dolní Kounice

4. 10. 2019

Místo, které se mě nikdy neomrzí - Dolní Kounice.

1-dsc_0107.jpg