Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiří Hájíček - Selský baroko

Genealog Pavel Straňanský při sestavování rodokmenů a pátrání po předcích, nahlíží i do venkovských kronik, kde se setkává s mnoha historickými dokumenty a záznamy, které ho vrací zpět do 50. let minulého století, do doby násilné kolektivizace vesnice. Záznamy hovoří m.j. o akci K (akce kulak), při které byly násilím odebírány statky hospodařícím sedlákům a bez náhrady vkládány do družstev. A sedláci, jako nepřátelé společnosti, byli zavíráni nebo posíláni na práce do dolů. Při skoro detektivním pátrání v historii se překvapivě dostává až do současnosti, což vede k zamyšlení o vině a pomstě.
Kniha přibližuje dobu, o které moc nevíme, protože jsme ji nezažili, ale ani jsme se o ní neučili. Protože kniha není dlouhá a je psaná docela poutavě, mohla by být třeba i "povinnou četbou", jestli dneska ještě něco takového existuje.

P.S. Opět jsem vyhrála. Tentokrát poukaz na knihu z nakladatelství Host. A protože vyjde nový Hájíček (Dešťová hůl), tak už vím, která to bude. Ale musím počkat až do října.