Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kalvárie

dscn6266.jpg Jaroměřice u Jevíčka mají kromě krásného kostela, zámku a několika slavných vil i poutní vrch Kalvárie, na kterém se nachází kostel Povýšení sv. Kříže, který dal vybudovat v letech 1711-1712 majitel jaroměřického panství Frant. Michal Šubíř jako poděkování za záchranu ohroženého života své ženy a dítěte. Na doporučení Frant. Jeronýma Veitha se stavitelé inspirovali jeruzalémskou Golgotou. Kostel byl vystavěn podle vzoru baziliky Hrobu Páně v Jeruzalémě
Dvě rotundo­vité prostory, oddělené od sebe kruhovou chodbou: západní část je vlastní chrám, východní část je křestní kaple, nazývaná také Getsemanská zahrada. Autorem projektu je podle názoru většiny odborníků Jan (Giovani) Santini, stavbu provedl významný stavitel F. Benedikt Klíčník. Do poutního areálu, obehnaného vysokou zdí, se vchází na jeho západní straně po širokých kamenných schodech kovovou tepanou vstupní branou "Ecce homo", umístěnou rnezi dvěma hranolovými plochými věžicemi. Prostranství je ohrazené zdí, uprostřed je kaple hrobu Panny Marie a kaple hrobu Kristova. Prostranství končí průčelím kostela Povýšení sv. Kříže s 3 kříži. 
Z obce vede na kopec křížová cesta s 11 zastaveními. Mimo ohrazený poutní areál zde byla v r. 1731 vybudována další významná kalvárská stavba v půdorysu tvaru ondřejského kříže - fara a Loretánská kaple Panny Marie. Pod Loretánskou kaplí je hrobka, kde byli ukládáni kalvárští duchovní. a případně další obyvatelé fary.
Areál je přístupný jen několikrát do roka v době svátků a poutí nebo je potřeba mít trochu štěstí.. Duchovní správu na Kalvárii vykonávají od roku 1994 otcové pasio­nisté.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Kalvárie Jaroměřice