Jdi na obsah Jdi na menu
 


Olomouc - město, kde bych mohla žít

Olomoucdscn7070.jpg má spoustu krásných opravených památek. Horní a Dolní Náměstí, s dominantou Sloupem Nejsvětější Trojice (UNESCO), orloj, radnici, spoustu kostelů, Univerzitu Palackého - nejstarší univerzitu na Moravě, vilu Primavessi..
Mým hlavním cílem byl Arcibiskupský palác, sídlo biskupů a arcibiskupů s bohatou historií a krásnými reprezentačními sály. Pobývala zde m.j. Marie Terezie, L. Beethoven, papež J.Pavel II. Zde na trůn nastoupil František Josef I. A před bitvou u Slavkova se zde sešli rakouský a ruský car, aby se domluvili jak zničit Napoleona (ale dopadlo to úplně jinak).
Druhá povinná zastávka byla nejstarší část Olo
mouce, lokalita Olomouckého přemyslovského hradu, kde byl r. 1306 zavražděn poslední Přemyslovec Václav III. V letech 1767 v domě kapitulního probošta pobýval mladý W.A.Mozart, který zde složil 6. symfonii F dur. V této lokalitě se nyní nachází Biskupský palác, Arcidiecézní muzeum a dominanta - gotický Dóm sv. Václava. Bývalý přemyslovský hrad je od roku 1962 národní kulturní památkou.Toto místo se mi líbí zejména proto, že původní hrad, ze kterého se zachovaly opravdu jen zbytky, je velmi citlivě zakomponován do nových budov Arcidiecézního muzea. Staré s novým je zde krásně propojeno.

dscn7188.jpg

 dscn7098.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Olomouc