Jdi na obsah Jdi na menu
 


NKP Dolní Vítkovice

dscn8098.jpgTento areál dnes postupně prochází rozsáhlou rekonstrukci, při které jsou postupně části areálu přebudovány, aby mohly být dále využívány. 
Co tedy můžeme v NKP Dolní Vítkovice vidět? Velkorysou přestavbu historického Plynojemu na multifunkční halu GONG, dílo architekta Josefa Pleskota, kde se konají nejrůznější akce, koncerty, divadla a taky známý festival Colours of Ostrava. Technické muzeum s názvem Svět techniky, kde jsou soustředěny, v objektu bývalé energetické ústředny, technické vynálezy od parního stroje až po současnost, a taky si lze prohlédnout s průvodcem celý areál.
A na co se můžeme už v příštím roce těšit? Je to především znovuotevření vysoké pece VP1, která byla v provozu od r. 1911 do r. 1998, kde bude možno seznámit se s jednotlivými kroky výroby železa, prolézt násypky, zásobníky uhlí, vsázky a taky vyjet až nahoru do výšky 80 m a pokochat se výhledem na Ostravu a okolí. Chystá se toho tady ještě hodně a rozhodně to bude chtít více návštěv. Je to prostě unikát.

 

Náhledy fotografií ze složky Dolní Vítkovice