Jdi na obsah Jdi na menu
 


architektura

Příspěvky

Putování za Santinim 2018 - 2

5. 9. 2018

Letošní putování po vlastech českých nebylo tak úplně zacíleno na Santiniho, i když v oblasti, ve které jsme se s kamarádkou pohybovaly, jsou Santiniho stopy všude. Tou oblastí je Plzeňsko.

 

Kostel na Lesné

10. 7. 2018

Údajně byl kostel už v původním projektu sídliště Lesná. Uplynulo několik desetiletí a ted už, zdá se, opravdu bude. Ke stávajícímu duchovnímu centru přibude ještě kostel s věží.
dsc_0032-004.jpg

 

Zázrak jménem pavilon A

1. 6. 2018

 

Tichá - sakrální architektura

13. 5. 2018

Tiché jsou sakrální stavby v menších obcích, které slouží svému účelu jen třeba jednou v týdnu a ještě během pouti nebo jiných církevních svátků. Moderní kostel, který jsem navštívila, se navíc nacházel v obci Tichá.
dsc_0248-003_panorama_web.jpg

 

Trochu jiná Olomouc

9. 5. 2018

 

Jak (ne)známe své město

4. 5. 2018

 

Putování za Santinim 2018

21. 4. 2018

Letošní celodenní putování za Santinim opravdu vyšlo. Krásné počasí, teplo (až moc) a zajímavě sestavený program. Loni jsme putovali o týden později
28. 4. 2017 a byla strašná zima, dokonce byla i sněhová kalamita, což se letos při teplotě skoro 30 oC, jeví jako neskutečné.
Karlova korunaChlumec nad Cidlinou - Karlova koruna

 
Celý příspěvek | Rubrika: architektura | Fotografie: santini

Giskrova vila

8. 10. 2017

Podstatně lépe než její sousedka Arnoldova vila, dopadla vila Giskrova, kterou projektoval architekt Arnold, a která je přibližně stejně stará jako její sousedka. Nepatří městu, ale Akademii věd a sídlí v ní Ústav Geoniky. Je opravená (i když ta jednolitá bílá fasáda se mi moc nelíbí), ale normálně se v ní žije a pracuje.
dsc_0030.jpg

 

Arnoldova vila

1. 10. 2017

V bezprostřední blízkosti vily Tugendhat, skrytá v husté zahradě, je další skvost brněnské architektury z 60. let 19. století. Vlastní vila postavená architektem Josefem Arnoldem. Je již několik let opuštěná a chátrá. Bývalá mateřská školka, která zde léta sídlila, musela odejít již před 5 lety, a od té doby se o vilu nikdo nestará. Zájemci o opravu by se asi našli, zvláště když k zahradě patří i velikánský pozemek, na nejlepší adrese v Brně, kde by se určitě mohla objevit nějaká ta komerčně zajímavá "stavbička". Budova vily patří městské části Brno-sever, ale plánované opravy by stály několik desíítek miliónů korun, a to bez dotace z fondů není realizovatelné. Úředníci se nemohou domluvit a památka chátrá dál. Je nepřístupná, ale díky Dnům architektury se zájemcům alespoň na jeden den otevřela.

 

Na Veveří 9 věží

27. 8. 2017

"Dlouho opuštěný, několikrát bezohledně adaptovaný, sevřený v ošklivém betonovém krunýři, který z něj doslova rve kusy zděného těla, se slepýma očima rozbitých oken a nalomenou páteří a pochroumanými žebry propadlých střech. To byla na konci 20. století podoba kdysi slavné královské pevnosti, residence moravských markrabat i pozdějšího hrdého centra jednoho z největších moravských panských velkostatků." - zdroj: Čs. rozhlas Brno