Jdi na obsah Jdi na menu
 


zajímavosti

Příspěvky

Cihlový most u Sedlce - objevená rarita

9. 5. 2021

Nedaleko Mikulova u obce Sedlec stával kdysi most přes Nový rybník (dříve rybník Portz) a umožňoval majitelům přilehlého loveckého zámečku na ostrůvku snadný "suchý" příjezd až k jejich letnímu sídlu. Cihlový most s 15 oblouky nechal vybudovat v 17. století kardinál František z Ditrichštejna. Most byl 95 m dlouhý, 3,7 m široký a uprostřed měl zvedací mechanismus, který umožňoval proplouvat i pod ním. V současnosti je rybník mnohem menší, protože jeho část byla vysušena při budovaní nedaleké železniční trati. Takže kolem mostu už vlastně žádný rybník není. 
dsc_0507.jpg

 

Křížová cesta ve vinici v Popicích

22. 4. 2021

Nejmladší křížová cesta na jižní Moravě se nachází v Popicích, ve viniční trati Svidrunk na pozemcích vinohradu rodinného vinařství Žídek. 14 zastavení vtesaných do bílého mramoru ze slezského lomu v Supíkovicích uprostřed vinohradů s nádherným výhledem na Pálavu - to určitě stojí za návštěvu.

dsc_0058-002.jpg

 

Už kvetou: koniklece, jako každý rok

19. 3. 2021

Při pohledu z okna na zasněžené trávníky, je skoro neskutečné, že jsem včera fotila už krásně rozkvetlé koniklece na Kamenném vrchu v Brně. I tak letos rozkvétají podstatně později. Ale krása je to nesmírná...

p1010349v.jpg

 

Lesnický Slavín

18. 2. 2021

Na sever od Brna, v oblasti Moravského krasu, okolí Blanska, Adamova, Křtin, Kanic, Vranova se nachází zalesněné území nazývané Lesnický Slavín. Jedná se o soubor studánek, památníčků, pomníků, upravených palouků, lesních cest a cestiček, na území, které patří Školnímu a lesnímu podniku. Objekty, studánky a památníky jsou věnovány lesníkům, pedagogům, vědcům i umělcům, nějakým způsobem spjatých s přírodou a zejména lesy. Často jsou zejména studánky věnovány zvířatům a samotné přírodě. Za zakladatele Lesnického slavína jsou považováni Josef Konšel, Rudolf Haša a později nejznámější Josef Opletal, kteří od 20. let 20. století začali budovat toto úctyhodné dílo. Slavnostní otevření Lesnického Slavína proběhlo v roce 1929. 

 

Říšská dálnice A88

9. 11. 2020

Říšská (Hitlerova) dálnice se začala stavět v roce 1938. Plánovaná délka byla 320 km.
dsc_0106.jpg

 

Vodojem na Žlutém kopci

1. 9. 2020

Brno má od letošního léta novou atrakci. V části Brna zvané Žlutý kopec se mezi ulicemi Tvrdého a Tomešovou nalézají tři podzemní vodojemy nevídané krásy - malý technický zázrak. Do těchto vodojemů se v minulosti čerpala voda z řeky Svratky a rozváděla dále. Sloužily až do roku 1997, kdy byly odstaveny a vlastně určeny k demolici. Naštěstí pár šikovných lidí zareagovalo včas a postaralo se o jejich "zpamátnění". Takže doufám, že lukrativní pozemky v žádané brněnské lokalitě, nebudou poskytnuty developerům ke stavbám čehokoliv.  Vždyť je to taková krása!! 

 

Terralóna

7. 7. 2020

V Brně na Kraví Hoře byl umístěn obří nafukovací model Země. Je vysoký okolo 10 m a přitahuje pozornost všech generací. Jedná se o věrnou kopii naší Zeměkoule, kouli o průměru třípatrového domu. Na povrchu lze rozeznat jednotlivé světadíly. Koule se bude nafukovat za příznivých podmínek denně kolem 16 h. až do 12. července. Za tmy koule svítí - úžasné.
p7070052.jpg

 

Židovský hřbitov v Brně

3. 7. 2020

Největší židovský hřbitov na Moravě, kde se stále ještě pohřbívá, se nachází v brněnské části Židenice. Byl založen v r. 1852. Náhrobky ve stínu vysokých stromů, bez kytic a svíček, zato s typickými kamínky. A kupodivu hodně návštěvníků. Židovský hřbitov v Brně láká nejen příbuzné zemřelých, ale i spoustu turistů, kteří navštíví Brno. Je to pochopitelné, protože na náhrobcích můžete vidět spoustu jmen významných osobností Brna, osobností, které psali dějiny brněnského textilního průmyslu (rodiny Löw-Beer,  Stiassny, Tugendhat, Gomperz, Fuhrmann, Popper), nebo brněnské meziválečné architektury (O. Eisler, E. Wiesner), a taky hrob jednoho z velikánů prvorepublikového filmu a divadla Hugo Haase a hrob autora dotykové abecedy pro hluchoslepé H. Lorma.

 

Zahrady pod Petrovem

18. 6. 2020

Sotva pár dní jsou otevřeny nové rekonstruované zahrady pod brněnským Petrovem. Oáza klidu a zeleně uprostřed města. Historické zahrady zpřístupnilo brněnské biskupství a část programu letošní komorní Noci kostelů se odehrávala právě tam.

p6120986.jpg

 

 

Vodojemy na Špilberku - Chrám kamene

4. 6. 2020

Od dnešního dne (4.6.2020) je otevřena na hradě Špilberk další velká zajímavost. Prostory, které kdysi sloužily jako zásobárna pitné vody pro město Brno, dva velké vodojemy, se po dlouhých letech chátrání, a po dalších dvou letech intenzivních oprav, rekonstrukcí a po vybudování návštěvnického vstupu, konečně otevřely návštěvníkům jako Chrám kamene. Lapidárium slouží jako prostor pro vystavení kamenných svědectví o minulých dobách. Fragmenty kostelů, které už neexistují, zbytky středověkých kamenných památek, žebra, svorníky, náhrobky a jiné kamenné pozůstatky.

Pět hranolových sloupů a dvě příčná žebra vyvolávají dojem téměř antického sloupořadí. Tady by se mohli v družné diskuzi procházet studenti se svými kantory snad ještě lépe než v koridoru univerzitního kampusu.

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

následující »