Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv

Nalezené příspěvky

pf 2020

1. 1. 2020

pf_2020.jpg

 

Korespondence V + W

3. 1. 2020

Nevzpomínám si, že bych nějaké divadelní představení viděla dobrovolně vícekrát. Výjimkou je představení Korespondence V + W hostujícího divadla Na Zábradlí. Kdysi před lety jsem viděla hru ve stejném obsazení hlavních hrdinů, jenomže tenkrát to byli ještě herci brněnských divadel a představení se hrálo v divadle Reduta. Jenomže pak skupina herců v čele s Dorou Viceníkovou  a Janem Mikuláškem přešla do Prahy do divadla Na Zábradlí a tam se hra hraje dodnes. A to je dobře.

 

Theodor Pištěk v Brně

8. 1. 2020

Dům umění v Brně představil Theodora Pištěka rozsáhlou výstavou ANGELUS, která je průřezem jeho tvorby od šedesátých let až do současnosti. Některá díla pocházejí ze soukromých sbírek, některá zapůjčila muzea, některá jsou úplně nová dosud nevystavovaná, a některé instalace vznikly přímo pro krásné prostory Domu umění. Výstava je moc pěkná a škoda, že už 12.1.2020 končí.

zdroj: Dům umění

 

Agathe - Malá kniha s velkým srdcem

18. 1. 2020

Útlá knížka od dánské spisovatelky Anne Cathrine Bomann. Autorka (1983) pracuje jako klinická psycholožka a věnuje se i sociální psychiatrii.  Knížka Agathe je její prvotina. Unavený psychoterapeut se připravuje na odchod do důchodu. 
"Kdybych šel do penze v 72, zbývalo by mi 5 měsíců práce, a kdyby dorazili všichni pacienti, znamenalo by to, že mě čeká přesně 800 rozhovorů. Kdyby sezení někdo zrušil nebo onemocněl, počet by se samozřejmě snížil".

 

Black and White

1. 2. 2020

Jestli nějaké brněnské divadlo udělalo podle mého mínění velký krok směrem ke spokojenému divákovi, tak je to balet ND Brno. Všechna představení, která jsem v poslední sezóně viděla, mě nadchla. Stejně jako představení Black and White. Nejhranější balet na světě, ale v tomto případě v moderním pojetí.

 

Tapetář - zajímavá prvotina

6. 2. 2020

Literární prvotina mladé autorky, studentky hispanistiky.

 

Curling v Brně pro každého

9. 2. 2020

Teď v zimním období si může každý zkusitt co to je curling. Olympijský halový sport, který se dá nyní vyzkoušet v hale Nové Zbrojovky v Brně. 

 

La Belle Époque

16. 2. 2020

La Belle Époque je originální název francouzského filmu, který se u nás promítá jako Tenkrát podruhé. Po dlouhé době krásná, milá romantická komedie, film, jak má být. Normální vztahy muži milují ženy, ženy jsou krásné a elegantní, prostě návrat k těm francouzským filmům, které jsme vždycky měli tak rádi. Skvělé herecké výkony, příjemná atmosféra a milý humor - to jsou hlavní přednosti tohoto filmu. 

 

Rájecké kamélie

2. 3. 2020

Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/kamelie-milovnice-chladu-jak-se-o-ni-starat-aby-kvetla-co-nejdele#part=1 Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/kamelie-milovnice-chladu-jak-se-o-ni-starat-aby-kvetla-co-nejdele#part=Každý rok během měsíce března se otevírá zámek v Rájci Jestřebí a návštěvníci mají možnost prohlédnout si zámecký okruh doplněný o nádherné kvetoucí keře kamélií. A pro ty, kteří chtějí vidět tu krásu květin opravdu z blízka, je už od února otevřený skleník nedaleko zámku, kde se celá ta krása pěstuje, a kde si ji můžete v klidu, a ve všední den skoro bez lidí, hodně zblízka prohlédnout a třeba i vyfotit.
dsc_0764v.jpg

 

Cesta do Holíče - ještě jsme to stihli

12. 3. 2020

Žádná zima, už skoro jaro, pořád jaksi pršavo, ale čekat na příznivé počasí - na výlet se občas musí. Tentokrát na Slovensko, které ještě bylo otevřené, do zajímavého městečka, které se nachází jen pár km od Hodonína, teda co by kamenem dohodil od našich hranic.  

 

Nový kostel na Lesné v Brně

30. 4. 2020

Netradiční objekt s kruhovým půdorysem a samostatně stojící věží byl budován od podzimu 2017. K zajímavým prvkům kostela římskokatolické farnosti patří okno s barevnými skly nad sloupovou klenbou. Při slunečním svitu se tak nad chrámem vytváří prstenec duhy hrající všemi barvami. Na věži kostela jsou řeckými písmeny ztvárněna slova fos a zoé (světlo a život). Plánovaná zvonkohra se 16 zvony rozezvučí celý prostor.

V brněnském sídlišti Lesná, které stojí již více než 50 let, dosud chyběl kostel, který prý v původním architektonickém návrhu byl. Ale nějak se na něj zapomnělo, protože doba novým kostelům moc nepřála. Dnes je situace jiná. Lesná už kostel má. Netradiční stavba kruhového půdorysu se samostatně stojící věží se stavěla od r. 2017 podle návrhu architekta Marka Štěpána. V současné době je stavba dokončena a 1.5.2020 měla proběhnout první slavnostní mše. Jenomže, jako všechno v současné době, je slavnostní otevření kvůli různým karanténním opatřením odsunuto. 
dsc_0204-001.jpg

 

Opilé sklepy

9. 5. 2020

Na úpatí vinařské trati Stará hora ve Velkých Pavlovicích vyrostla moderní vinařská ulička. Opilé sklepy.

 dsc_0773.jpg

 

Opevněný kostel v Kurdějově

10. 5. 2020

Opevněný kostel není jenom obyčejný kostel, sloužil zejména ve středověku jako úkryt pro obyvatele před nebezpečím. Mezi znaky opevněného kostela patří vnější ochranná zeď, příkopy, malinkatá okénka sloužící jako střílny, vstup v úrovni vyššího patra. Nejrozsáhlejší a nejpěknější na Moravě je opevněný kostel Jana Křtitele v Kurdějově. 
dsc_0048v.jpg

 

Chirurg - Petra Dvořáková

16. 5. 2020

Už dlouho jsem nepřečetla knihu téměř jedním dechem. Žádná detektivka, žádný horor, ale od první stránky neuvěřitelně čtivé čtení. 
Chirurg obálka knihy

 

Kde pramení Punkva...?

19. 5. 2020

Všude kolem je napsáno - tady pramení Punkva, na mapách, na značkách..., ale prý to Punkva není. Kde pramení naše nejdelší podzemní řeka Punkva, kterou znají zejména návštěvníci jeskyní Moravského krasu? Takže co tedy pramení tam, kde je psáno, že je to Punkva?? Někdo říká že prý Luha - zdrojnice Punkvy. A pokud tomu nerozumíte, jako já, tak musíme hledat v důvěryhodných zdrojích...
dscf1032-001.jpg

 

Místo z jiného světa

22. 5. 2020

Jako v nějaké exotické zemi, nebo na jiném světě si připadám vždycky, když si zajedu do bývalého opuštěného kaolinového lomu Seć. Opuštěný vlastně moc není, protože sem, zejména o víkendu, směřují desítky návštěvníků. Vstup tu sice není dovolen, ale zákazové cedule tu taky nejsou, takže to zatím lze. Ale lom je pořád v soukromém vlastnictví, tak je možné, že se to změní.
dsc_0078-001.jpg

 

Vodojemy na Špilberku - Chrám kamene

4. 6. 2020

Od dnešního dne (4.6.2020) je otevřena na hradě Špilberk další velká zajímavost. Prostory, které kdysi sloužily jako zásobárna pitné vody pro město Brno, dva velké vodojemy, se po dlouhých letech chátrání, a po dalších dvou letech intenzivních oprav, rekonstrukcí a po vybudování návštěvnického vstupu, konečně otevřely návštěvníkům jako Chrám kamene. Lapidárium slouží jako prostor pro vystavení kamenných svědectví o minulých dobách. Fragmenty kostelů, které už neexistují, zbytky středověkých kamenných památek, žebra, svorníky, náhrobky a jiné kamenné pozůstatky.

Pět hranolových sloupů a dvě příčná žebra vyvolávají dojem téměř antického sloupořadí. Tady by se mohli v družné diskuzi procházet studenti se svými kantory snad ještě lépe než v koridoru univerzitního kampusu.

 

Je doba kvetoucích MÁKŮ

9. 6. 2020

Mák setý je jednoletá rostlina až metr vysoká, květní stopky jsou chlupaté a květy mají až 10 cm v průměru.  4 okvětní plátky jsou bílé, růžové až fialové s tmavým středem. Okvětní lístky po odpadnutí odhalí makovici, která je asi 3-6 cm veliká a obsahuje drobná zrníčka máku. Mák se sklízí do úplném dozrání, což bývá v průběhu září. Krásné červené koberce květů na okrajích silnic a polí - to je mák vlčí, který je považován za plevel, a který je akorát pěkný, ale většinou se k ničemu užitečnému nepoužívá.
 

 

Zahrady pod Petrovem

18. 6. 2020

Sotva pár dní jsou otevřeny nové rekonstruované zahrady pod brněnským Petrovem. Oáza klidu a zeleně uprostřed města. Historické zahrady zpřístupnilo brněnské biskupství a část programu letošní komorní Noci kostelů se odehrávala právě tam.

p6120986.jpg

 

 

Malá Provence na jihu Moravy

25. 6. 2020

Asi 40 km na jih od Brna se v obci Starovičky rozhodl kolem roku 2014 pan Bíza s podporou rodiny vybudovat levandulovou farmu a vysázel asi 40 tis sazenic levandulí. Dnes je na poli více než 70 tis. sazenic a levandulová farma je slavná v širokém okolí. Na farmě se pěstují 2 druhy levandulí: levandule pro lékařské účely a levandule pro použití v kosmetice.

 

Nalezené složky

Holíč Slovensko

Datum: 3. 3. 2020
Fotografií: 11
Složek: 0

Místo z jiného světa

Datum: 24. 5. 2020
Fotografií: 11
Složek: 0