Jdi na obsah Jdi na menu
 


Helfštýn stavba roku 2021

Původně gotický hrad byl založen počátkem 14.st. S výměnou majitelů docházelo i k přestavbám, zejména k rozšíření hradu na přelomu 14. a 15. st. Hrad patřil mimo jiné pánům z Kravař, Pernštejnům a také pánům z Vrbna, kteří rozšířili hrad o renesanční palác. V polovině 17. st. byl hrad pobořen. Současná podoba hradu má charakter rozsáhlé opevněné stavby s několika branami, řadou věží, a se systémem valů z 18.st. Jedná se o druhý největší hradní komplex v ČR. 
Při poslední zásadní rekonstrukci byl kromě statické zajištění zdiva, požadavek na zastřešení objektu, zpřístupnění paláce a zachování původního vnějšího vzhledu.
Rekonstrukci navrhl olomoucký Ateliér-r. Byly použity tři základní materiály. Částečné zastřešení je provedeno sklem uloženým na ocelové nosníky, schodiště a spojovací lávky v palácové části jsou zhotoveny z cortenu (speciální oceli s rezavým vzhledem). V přízemí paláce vede trasa po chodníčcích z leštěného betonu. Rekonstrukce zatraktivní prohlídky v místech, kam se dříve nemohlo, a taky krásný výhled z úrovně "střechy". Výsledek stojí za návštěvu!!

 

Náhledy fotografií ze složky Helfštýn