Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předprázdninová četba

Neviditelná zranění obálka knihy

Věra Fojtová - Neviditelná zranění - 2 příběhy z války.
Osud Rút 16-ti leté dívky, která místo do tanečních odchází s rodinou do transportu. Píše se rok 1941 a ona je jednou z mnoha těch se žlutou hvězdou. Prožije dlouhé měsíce v různých táborech, ale jako jedna z mála ze svého okolí se dočká konce války a osvobození. Druhý příběh je příběh mladého seladóna Ervína, který podobně jako Rút, prožije válku v koncentračním táboře, dočká se konce války, ale v novém životě se nemůže smířit s prožitými hrůzami a strastiplným životem během války a volí raději dobrovolný odchod. Sugestivní příběhy dvou mladých lidí vycházejí ze skutečných událostí.
Není to veselé čtení, ale neměli bychom zapomínat...
Zmizet obálka knihy

Mám ráda Petru Soukupovou. Četla jsem od ní většinu u nás vydaných knih, a protože mám ráda i povídkové knihy, sáhla jsem po starší knize z roku 2009.
Je to pěkně drsná kniha, nic veselého. Společným jmenovatelem všech tří povídek jsou vztahy mezi sourozenci. Hrdinové povídek jsou nepochopení, trpí vedle svých starších sourozenců, nenávidí, marně bojují o přízeň rodičů ve světě vzájemného nepochopení. Dvě povídky (jako častěji v autorčiných knihách) vypráví přímo dětský hrdina.  Takže problémy vidíme z pohledu dítěte, jindy z pohledu rodičů nebo z pohledu nezaujatého pozorovatele.  Silné emoce, které všude tryskají může zmírnit jen delší časové období, ale někdy ten delší čas chybí.