Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beskydské kostelíky II

Támovice - kostelík sv. Kateřiny - ze 14. stol. stojí v místech zaniklé vesnice dsc_0227-003.jpgTamovice u Štramberka. Kostelík má ještě některé původní prvky - gotický vítězný oblouk, okno s kružbami a lomený portál bočního vchodu. Zajímavá je šindelová střecha s dřevěnou věžičkou a dřevěný ochoz kolem kostela.
dsc_0229-003v.jpgV centru obce Rybí leží kostel Nalezení sv. Kříže - unikátní lidová stavba s několika gotickými prvky, pocházející z 15. století. Během 30. leté války byl kostel značně poškozen a v 19. stol. byl na původních základech kompletně přestaven.
A ten nejkrásnější (podle mého názoru) kostelík se dsc_0168-003.jpgnalézá v obci Hodslavice - kostel sv. Ondřeje - malý s jehlancovou věží. Původní stavba pochází z 15. stol. Je velká škoda, že z kostela byly někdy po revoluci ukradeny a odvezeny do zahraničí tři cenné sošky z oltáře. K vidění je tak pouze kopie historicky cenné sošky hodslavické Madony.
P.S. Někdy se projevím jako barbar. To když prohlídku rodného domku Františka  Dobrovského v Hodslavicích vyměním za sklenici točeného piva ve stínu pergoly!! Z časových důvodů nešlo stihnout oboje. A vedro a žízeň byly obrovské. Ale prý tam stejně nic nebylo, a že tam má Dobrovský rodný domek si teď budu určitě pamatovat.