Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kroměříž a její zahrady

dsc_0356.jpgKroměřížský komplex Podzámecké a Květné zahrady, včetně Arcibiskupského paláce, byl v roce 1998 zapsán na Seznam světových kulturních a přírodních památek UNESCO.
Podzámecká zahrada těsně u zámku byla původně pouze zelinářskou a květinovou zahradou. Od 15. století, jak se měnily stavební slohy, měnilo se i poslání a vzhled zahrady, v 17. století byla přebudována na barokní, později byla rozšířena na krajinářský park, který využíval vodní prvky řeky Moravy. Zahrada byla ozvláštněna stavbou romantických prvků (Kolonáda, Rybářskýdsc_0385.jpg pavilon, altánky, můstky...).
Naproti tomu Květná zahrada byla vybudována mezi léty 1665-1675. Práce řídil italský architekt Filiberto Luchese a po jeho smrti Giovanni Pietro Tencalla. Vedle těchto osobností se na výzdobě podílela celá řada dalších italských a německých umělců. Kromě zahrady (16 ha) se záhony geometrických tvarů a cestami ve vysokých špalírech, byla vybudována vznešená galerie antických bohů a historických postav, centrální Rotunda, několik kašen, jezírek, soch, včetně dvou velkých skleníků.