Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet do Dalešic

dsc_0411.jpgDalešice mají zámek (nepřístupný), vedle zámku kostel Petra a Pavla, pivovar, údolní nádrž a pěkné okolí. To všechno jsme omrkli na našem posledním výletě.
Na místě zámku původně stál klášter, poprvé zmiňovaný kolem roku 1303. Pak klášter zanikl, a vzniklo panské sídlo. Počátkem 18. století došlo k přestavbě jedné z budov bývalého kláštera na barokní zámek. A majitelé se střídali, zámek byl využíván jako kanceláře a ubytování. Mělo zde sídlo i vedení výstavby JED. V současné době je asi zámek v majetku obce, tak snad by mohl být v budoucnu využit nějak zajímavě. Vypadá docela zachovale a minimálně zvenku je pěkně opravený.
dsc_0424.jpgDalešice proslavily Postřižiny, které se zde natáčely. Zdejší pivovar je malou dominantou městečka, stále se v něm vaří pivo a funguje zde i malé muzeum. Restaurace v pivovaru byla v sobotu odpoledne docela slušně zaplněná. O to víc mě překvapiilo, že v jiné dalešické restauraci se točí Litovel a v další Černá Hora. Nevím proč, je to škoda. Já bydlet v Dalešicích, tak bych byla patriot!