Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv

Nalezené příspěvky

Pěšina Karla Morávka

21. 1. 2021

Je doba pěších výletů. Všechno je zavřené, nikam cestovat se moc nesmí, takže aspoň že máme krásné okolí města a dá se chodit, fotit a poznávat spíše krásy přírody. Dnes jsme zajeli do Soběšic a po červené prošli cestu Karla Morávka. I když cesta vede skoro po vrstevnici, moc velká pohoda to nebyla. Část cesty je hodně úzká, část hodně rozrytá, a po dnešní oblevě pěkně ledovatá. Cesta vede převážně lesem, jen občas se otevřou výhledy směr Hády. Na cestě je několik zastaveni, které vybudovala Mendlova lesnická škola, krásně opravená Melatínská studánka a taky pamětní desta K. Morávka (ale tu jsme minuli). Cesta vede  i přes potok, ale tam byl takový sráz, že jsme to raději obešli. Takže se zacházkou 8 km, ale díky ledovatému terénu, nám to dalo docela zabrat. 

 

Karanténa

23. 1. 2021

Karanténa - Lockdown - nebo jak chcete. Dříve něco úplně nepochopitelného, něco ze světa sci-fi, dnes důvěrně známé... Je zvláštní, že kniha byla napsaná během 6 týdnů, ale už před 16 lety v roce 2005, kdy se o jakékoliv pandemii psalo jen v fantasy knihách a na španělskou chřipku se vzpomínalo jako na dávnou minulost, kterou si už nedokážeme vůbec představit. 

 

Lesnický Slavín

18. 2. 2021

Na sever od Brna, v oblasti Moravského krasu, okolí Blanska, Adamova, Křtin, Kanic, Vranova se nachází zalesněné území nazývané Lesnický Slavín. Jedná se o soubor studánek, památníčků, pomníků, upravených palouků, lesních cest a cestiček, na území, které patří Školnímu a lesnímu podniku. Objekty, studánky a památníky jsou věnovány lesníkům, pedagogům, vědcům i umělcům, nějakým způsobem spjatých s přírodou a zejména lesy. Často jsou zejména studánky věnovány zvířatům a samotné přírodě. Za zakladatele Lesnického slavína jsou považováni Josef Konšel, Rudolf Haša a později nejznámější Josef Opletal, kteří od 20. let 20. století začali budovat toto úctyhodné dílo. Slavnostní otevření Lesnického Slavína proběhlo v roce 1929. 

 

Kostelík Matky Boží na Veveří

2. 3. 2021

K nejvíce fotografovaným místům v okolí Brněnské přehrady patří kromě hradu Veveří i nedaleko horního vstupu do hradu stojící kostelík Matky Boží nebo také Nanebevzetí Panny Marie na Veveří, který pochází z 12. století, a první písemná zmínka z r. 1240. Kostelík býval tehdy součástí zeměpanského dvorce, středověké vesnice, která patrně zanikla za husitských válek. Původní románská stavba byla později přestavěna v gotickém stylu. Současná podoba kostelíku je výsledkem přestavby z 15. st.

p1012698vv.jpg

 

 

 

Poutní kaple Panny Marie Pomocné

6. 3. 2021

Doba je divná. Přísný lockdown, zákaz pohybu mimo okres. My, co bydlíme ve větších městech, to zvládneme, ale co ti, kteří bydlí na malých obcích a hranice jim vede doslova "za barákem"... Nic se nedá dělat, vycházky musíme plánovat podle možností. I to má svá pozitiva. Člověk často nezná ani památky v okolí svého bydliště. Tak jsem si naplánovala několik vycházek do míst, která moc neznám. Dnes výlet k poutnímu kostelu Panny Marie Pomocnice v Líšni.

dsc_0031.jpg

 

Už kvetou: koniklece, jako každý rok

19. 3. 2021

Při pohledu z okna na zasněžené trávníky, je skoro neskutečné, že jsem včera fotila už krásně rozkvetlé koniklece na Kamenném vrchu v Brně. I tak letos rozkvétají podstatně později. Ale krása je to nesmírná...

p1010349v.jpg

 

Židlochovice - zámek s parkem

25. 3. 2021

V rámci povoleného omezení pohybu jen v rozsahu okresu dnes výlet do Židlochovic k loveckému zámku a do parku obklopujícího zámek. Židlochovický zámek je krásný a vždycky byl krásně udržovaný, protože je za plotem a není otevřený pro turisty. Od r. 1918 patří státu a stát jej využívá při návštěvách delegací. Na zámku pobýval i president Masaryk a spousta jiných vládních činitelů.
dsc_0139v.jpg

 

Křížová cesta ve vinici v Popicích

22. 4. 2021

Nejmladší křížová cesta na jižní Moravě se nachází v Popicích, ve viniční trati Svidrunk na pozemcích vinohradu rodinného vinařství Žídek. 14 zastavení vtesaných do bílého mramoru ze slezského lomu v Supíkovicích uprostřed vinohradů s nádherným výhledem na Pálavu - to určitě stojí za návštěvu.

dsc_0058-002.jpg

 

Dokud ještě stojí: areál Mosilana

5. 5. 2021

V blízkosti centra města Brna se nalézá průmyslový areál bývalé textilky Mosilana. Areál, o kterém se mluví. Jeho lukrativní poloha blízko středu a nádraží je lákavá pro spoustu investorů. Všechno zbourat, srovnat se zemí a nastavět krabice, čím vyšší, tím lepší a škatule, kanceláře, byty...a připomínka staré slavné textilní tradice brněnského Manchesteru dsc_0297.jpgby měla zmizet. Ale možná něco zůstane... Uvidíme.

 

Cihlový most u Sedlce - objevená rarita

9. 5. 2021

Nedaleko Mikulova u obce Sedlec stával kdysi most přes Nový rybník (dříve rybník Portz) a umožňoval majitelům přilehlého loveckého zámečku na ostrůvku snadný "suchý" příjezd až k jejich letnímu sídlu. Cihlový most s 15 oblouky nechal vybudovat v 17. století kardinál František z Ditrichštejna. Most byl 95 m dlouhý, 3,7 m široký a uprostřed měl zvedací mechanismus, který umožňoval proplouvat i pod ním. V současnosti je rybník mnohem menší, protože jeho část byla vysušena při budovaní nedaleké železniční trati. Takže kolem mostu už vlastně žádný rybník není. 
dsc_0507.jpg

 

Toyen - snící rebelka

26. 5. 2021

NGP On Air | Toyen – Snící rebelka: Toyen a surrealistická skupina v Paříži (1947–1969) – Přátelství a výprava za poeziíPo strašně dlouhé době výlet do Prahy. Důvod je jasný - výstava asi neslavmější české malířky vlastním jménem Marie Čermínové, kterou zná celý svět jako Toyen (1902-1980). Tajemná osobnost, opředená mnoha záhadami, za kterou mluví její dílo.
Díky všem možným opatřením a velkému zájmu je nutno vstupenky na výstavu objednat a zaplatit dopředu, a navíc je pobyt v galerii omezen nejen počtem lidí, ale taky časem. Na výstavu máte cca 80 min, což je podle mě málo, zvláště pokud si chcete o malířce něco přečíst. Nevadí, hlavně, že to klaplo. 

 

Kosatce v Arboretu

27. 5. 2021

Mám ráda kosatce, kvetou krátce v květnu, ale krásné jsou moc. Největší sbírku kosatců je možno vidět v Botanické zahradě v Praze, v Průhonicích a v Arboretu Mendelovy univerzity. A jednou za rok se na tu krásu můžete přijít podívat. Výstava IRIS 2021 otevřela po dlouhé době zatím jenom venkovní prostory Arboreta. Latinský název Iris pochází od ředké bohyně duhy, protože počet barev a druhů je obrovský. 
dsc_0030.jpg

 

 

Moravské Toskánsko II

2. 6. 2021

Strašně to letí. Před 4 lety jsem poprvé s foťákem navštívila poeticky malebnou krajinu směr Karlín, Šardice, Kyjov, která se nazývá Moravské Toskánsko. Oblast hodně vyhledávanou fotografy z celé republiky i ze zahraničí. Letos jsem návštěvu zopakovala a znovu se ubezpečila: je to fakt nádherná krajina.  

dsc_0235.jpgdsc_0357.jpg

 

Střevíčník pantoflíček

7. 6. 2021

Střevíčník pantoflíček je naše nejkrásnější orchidej. Krásné květy vykvétají koncem května. Je silně ohroženým druhem, který se vyskytuje jen na pár místech v ČR, na okrajích polostinných lesů, nejčastěji na vlhkých vápenatých půdách, které v létě vysychají. Nádherný i nápadný květ je obvykle dobře ukrytý, a ti, kteří vědí kde ho hledat, své znalosti trochu tají, což je možná dobře. protože jen tak se tato krása může zachovat i do budoucna.
dsc_0617.jpg

 

"Na návštěvě" u fotografa v zahradě

15. 7. 2021

Můj kulturní zážitek v Praze byl tentokrát malý, nenápadný. V ulici Újezd je ve vnitrobloku domů malý zarostlý dřevěný domeček. Je to ateliér fotografa Josefa Sudka, který zde určitou část svého života tvořil. Dnes se zde koná výstava "Na návštěvě" z cyklu Zahrádka paní sochařové. Ta paní sochařová je Hana Wichterlová (1903-1990), která měla svůj sochařský ateliér o kousíček dál na druhé straně ulice. A Josef Sudek k ní chodíval na návštěvy a fotil její díla v různých ročních dobách na zahradě u její vilky.
 

dsc_0150-001web.jpg
 

 

Vrtbovská zahrada

22. 7. 2021

dsc_0189-001.jpgPraha není stále ještě plná turistů, takže i na významných památkách potkáte málo lidí, a v nádherné Vrtbovské zahradě na pražské Malé Straně nebyl skoro nikdo. Tak jsem si tu nádheru mohla opravdu užít. Vrtbovská zahrada leží na svahu Petřína a je považována za jednu z nejhezčích barokních zahrad v Evropě. Je součástí kulturního dědictví UNESCO. Téměř v centru města, a přesto krásný tichý romantický kout.

 

Na skok do Santiaga de Compostela

30. 7. 2021

Někdy se to tak poštěstí a vy se neplánovaně ocitnete někde, kde jste měli být už před 2 roky, jenomže přišel neočekávaně covid, a všechny cesty se zrušily. A když se pak znovu objevila možnost jet, resp. letět, tak jste ani neměli čas na rozmyšlenou!
Santiago de Compostela je snad nejznámější poutní místo křesťanů. Sem každoročně putují tisíce věřících po různě dlouhých Svatojakubských cestách, aby uctili památku sv, Jakuba.
 

 

Julie mezi slovy

1. 8. 2021

Už dlouho jsem nepřečetla žádnou knihu, o které bych mohla říct: zaujala mě, je fakt dobrá. Ale teď mám tip - a kupodivu knihu pro děti.
Julie mezi slovy obálka knihy

 

 

Moravský Krumlov

10. 8. 2021

Když bylo před 10 lety rozhodnuto, že bude Slovanská epopej odvezena z Moravského Krumlova do Prahy, tak mi to připadlo hrozně nespravedlné. V Praze, kde je tolik jiných památek, si skoro nikdo nevšimne, že něco přibylo, zatímco Krumlov bez Muchy a Epopeje už nebude mít nic, co by přitáhlo návštěvníky. Jsem ráda, že se to změnilo. Epopej je znovu v Krumlově. A zájem je velký.

dsc_0115web-001.jpg

 
Celý příspěvek | Rubrika: výlety | Fotografie: Moravský Krumlov

Luže - málo známé místo

19. 8. 2021

Když někomu řeknu, že jsem byla na výletě v Luži, tak se hluboce zamyslí a řekne: Kde to proboha je?? Takže okres Chrudim, kraj Pardubický a asi 2600 obyvatel. A když ještě pošlu pár fotek, tak jsou všichni překvapeni, jak krásné toto město je.

dsc_0200.jpg

 

Nalezené složky

Bývalý areál Mosilana

Datum: 12. 4. 2021
Fotografií: 8
Složek: 0

Vrtbovská zahrada

Datum: 26. 7. 2021
Fotografií: 13
Složek: 0

Na skok do Santiaga

Datum: 31. 7. 2021
Fotografií: 18
Složek: 0

Moravský Krumlov

Datum: 18. 8. 2021
Fotografií: 11
Složek: 0

Sv. Jakub v Jakubu

Datum: 26. 9. 2021
Fotografií: 10
Složek: 0