Jdi na obsah Jdi na menu
 


architektura

Příspěvky

Ještěd - stavba století

24. 9. 2021

Jedinečná stavba obdivovaná u nás i v cizině.
Ve výšce 1012 m se tyčí zajímavá silueta, která v sobě ukrývá restauraci, bufet, hotel, i spoustu vysílačů.

p9235191-002.jpg

 

Kostel sv. Jakuba v Jakubu

12. 9. 2021

Nejkrásnější a nejzachovalejší románský kostel u nás je kostel svatého Jakuba Staršího v Jakubu, v malé obci v okrese Kutná Hora. Jednoduchý jednolodní kostel s věží a apsidou je od roku 2008 Národní kulturní památkou ČR. A protože se v létě v kostele i provází, dá se podívat i dovnitř a všechnu tu krásu vidět na vlastní oči. 
p1014451web.jpg

 

Vrtbovská zahrada

22. 7. 2021

dsc_0189-001.jpgPraha není stále ještě plná turistů, takže i na významných památkách potkáte málo lidí, a v nádherné Vrtbovské zahradě na pražské Malé Straně nebyl skoro nikdo. Tak jsem si tu nádheru mohla opravdu užít. Vrtbovská zahrada leží na svahu Petřína a je považována za jednu z nejhezčích barokních zahrad v Evropě. Je součástí kulturního dědictví UNESCO. Téměř v centru města, a přesto krásný tichý romantický kout.

 

Dokud ještě stojí: areál Mosilana

5. 5. 2021

V blízkosti centra města Brna se nalézá průmyslový areál bývalé textilky Mosilana. Areál, o kterém se mluví. Jeho lukrativní poloha blízko středu a nádraží je lákavá pro spoustu investorů. Všechno zbourat, srovnat se zemí a nastavět krabice, čím vyšší, tím lepší a škatule, kanceláře, byty...a připomínka staré slavné textilní tradice brněnského Manchesteru dsc_0297.jpgby měla zmizet. Ale možná něco zůstane... Uvidíme.

 

Malá Amerika

25. 9. 2020

Malá Amerika je krásný bývalý vápencový lom s modrým jezírkem kousek od Prahy, ale taky méně krásná část Brna, v blízkosti Hlavního nádraží. A přitom i tato Amerika by mohla být krásná. Malá Amerika je ukázka průmyslové architektury konce 19. století. Byla vybudována v blízkosti nádraží, protože sloužila jako skladiště Severní dráhy císaře Ferdinanda. Dnes tušíme, jak krásná může průmyslová architektura být, ale bohužel budova chátrá a trpí mnoha necitlivými dostavbami a opravami.
dsc_0176-002.jpg

 

Nový kostel na Lesné v Brně

30. 4. 2020

Netradiční objekt s kruhovým půdorysem a samostatně stojící věží byl budován od podzimu 2017. K zajímavým prvkům kostela římskokatolické farnosti patří okno s barevnými skly nad sloupovou klenbou. Při slunečním svitu se tak nad chrámem vytváří prstenec duhy hrající všemi barvami. Na věži kostela jsou řeckými písmeny ztvárněna slova fos a zoé (světlo a život). Plánovaná zvonkohra se 16 zvony rozezvučí celý prostor.

V brněnském sídlišti Lesná, které stojí již více než 50 let, dosud chyběl kostel, který prý v původním architektonickém návrhu byl. Ale nějak se na něj zapomnělo, protože doba novým kostelům moc nepřála. Dnes je situace jiná. Lesná už kostel má. Netradiční stavba kruhového půdorysu se samostatně stojící věží se stavěla od r. 2017 podle návrhu architekta Marka Štěpána. V současné době je stavba dokončena a 1.5.2020 měla proběhnout první slavnostní mše. Jenomže, jako všechno v současné době, je slavnostní otevření kvůli různým karanténním opatřením odsunuto. 
dsc_0204-001.jpg

 

Poutní místo KLOKOTY

4. 12. 2019

Být v Táboře a nenavštívit poutní místo Klokoty...?! Pěknou procházkou z centra historického Tábora, lesoparkem dolů přes Tismenický potok a starou alejí vzrostlých lip do kopce, až se na konci cesty vyloupne krásná barokní architektura a la Santini, ale není to Santini, i když určitě posloužil jako vzor při stavbě. Nádhera.

1-dsc_0855vv.jpg

 

Znojemská rotunda

1. 11. 2019

Jsou místa, která mají pro mě zvláštní atmosféru. Atmosféru dávné české historie. Jedním z nich je Rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě, symbol české státnosti. Unikátní stavba románské rotundy, vystavěná Konrádem I. kolem r.1100, je dochovalou památkou přemyslovského knížecího hradu, který byl součástí opevnění jižní hranice Moravy.
1-dsc_0780.jpg

 

Janáčkovo divadlo

15. 6. 2019

Janáčkovo divadlo v Brně se stavělo v letech 1961 - 1965 podle projektu Jana Víška. Divadlo bylo v době svého otevření největším a technicky nejlépe vybaveným divadlem v tehdejším Československu. Použité materiály: železobetonová konstrukce a vnitřní povrchy z mramoru, dřeva, skla a hliníku.

 

Stavba Janáčkova divadla -<p>Hlavní nosnou konstrukci vytvořil železobetonový monolitický skelet s výplňovým zdivem. Střechu nad hledištěm a jevištěm držely ocelové příhradové nosníky a okenní stěny tvořila nosná ocelová konstrukce a hliníkové rámy</p>
dobové foto: CTK

 

Telč má oblíbená

8. 4. 2019

dsc_0229-001.jpg