Jdi na obsah Jdi na menu
 


architektura

Příspěvky

kostel sv. Augustina

28. 8. 2015

Je skvělé, když se občas veřejnosti otevřou zajímavá místa, která jsou normálně zavřená. Třeba některé kostely, do kterých se dostanete jen v době bohoslužeb, jinak jsou nepřístupné, ale otevírají se při příležitosti různých akcí (Noc kostelů) nebo během hudebních festivalů. To se týká i kostela sv. Augustina na náměstí Míru v Brně.

 

Dům Dušana Jurkoviče

13. 8. 2015

dsc_0055-001.jpgKdyž v roce 1899 pozval ředitel vzdělávacího spolku Vesna Fr. Mareš do Brna Dušana Jurkoviče, aby mu vybavil školu a penzionát pro dívky nábytkem a doplňky, bydlel tehdy Jurkovič na ulici Giskra Str. (dnes Kounicova) a později na Veveří 14. A protože se mu v Brně líbilo a zakázek přibývalo, rozhodl se postavit si na okraji města vlastní rodinnou vilu.

 

Telč - výlet s foťákem

18. 7. 2015

dsc06141.jpgNěkdy se podaří jet na výlet s lidmi podobného smýšlení a s podobným koníčkem. Tentokrát s fotografy. Je to fajn, protože nikdo nikam nespěchá, času je dost a naopak se předpokládá, že se někde bude čekat na světlo, na tmavý mrak, na západ slunce nebo dokonce na tmu, aby snímek dostal ty správné barvy a stíny. Týden focení v Telči začíná.

 

Kotlářská 3 - smutný osud domu

18. 5. 2015

Na Kotlářské ulici, kousek od Konečného náměstí stojí velký, členitý a vznešený dům. Při pozornějším pohledu však člověk zjistí, že dům má vytlučená okna, posprejované lodžie, rozbitá skla a zničenou fasádu s výzdobou. Přesto je jasné, že dříve patřil k těm "lepším".
dscn8587.jpg

 

Rosa coeli

19. 4. 2015

Nedaleko Ivančic v údolí řeky Jihlavy se nachází jedno z nejmagičtějších míst, které znám - klášter Rosa coeli. Zvláštní místo, úžasná atmosféra a strohá gotická architektura kláštera, který byl založen r. 1181 Vilémem z Pulína pro ženský řád premonstrátek. Ve 14. století prodělal rozsáhlou přestavbu dsc_0232.jpgdo dnešní gotické podoby. Za husitských válek byl klášter vypálen a poté nastal jeho úpadek.
____________
Na celém světě není tolik ticha
jako když sněží v Dolních Kounicích
a probořenou střechou katedrály
snáší se k zemi bílý sníh.

Slavík tam zpívá v létě celou noc
a němá luna na cimbálek hrá
stříbrný nástroj který nemá strun
pod volným nebem v troskách kláštera
(Jan Skácel)

 
Celý příspěvek | Rubrika: architektura | Fotografie: Rosa coeli

Galerie architektury

14. 1. 2015

O tom, že máme v Brně Galerii architektury ví, podle mého malého průzkumu, jen málokdo. Není se co divit, je taková nenápadná, a i když půjdete vysloveně kolem ní po Starobrněnské ulici, tak ji minete. Galerie architektury si dala za cíl "prezentovat historii i současnost české a světové architektury a snažit se přiblížit architektonická díla veřejnosti".  A kdyby měla alespoň nějakou propagaci, určitě by se jí to dařilo, protože akce pořádá moc zajímavé.Image

 

Vila Stiassny

14. 12. 2014

Po letech nákladné rekonstrukce se v prosinci otevírá veřejnosti funkcionalistická vila Stiassny, kterou v letech 1927-1929 navrhl  architekt Ernst Wiesner.
Vstupenka na prohlídku vily 230,- Kč, focení 200,- Kč, možnost získat alespoň jednoduchý prospekt nebo leták - žádná (už asi nezbyly peníze). Tak to prostě nechápu.

 
Celý příspěvek | Rubrika: architektura | Fotografie: Vila Stiassny

Weissenhof Siedlung Stuttgart 1927

4. 11. 2014

Ve vile Tugendhat v Brně probíhají občas kromě prohlídek i velmi zajímavé přednášky zejména o architektuře. Poslední z nich byla o souboru staveb známých jako obytný soubor Weissenhof ve Stuttgartu. Přednášela ředitelka současného muzea Weissenhof paní Anja Krämer. Obytný soubor ve stylu funkcionalismu, postavený za 5 měsíců, byl poprvé představen na výstavě o bydlení budoucnosti v r. 1927. Jednotlivé práce 14 významných architektů tehdejší doby mají několik společných znaků. Bílé budovy, účelové řešení, jednoduché fasády, ploché střechy, sloužící jako terasy, využití prefabrikátů apod. 

 

Hoffmannův dům

28. 9. 2014

Mezinárodní web ICONIC HOUSES je seznam architektonicky významných domů 20. století, které jsou otevřené pro veřejnost. Těchto staveb máme podle tohoto seznamu v ČR 6. Müllerova a Loosova vila v Praze, vila Tugendhat a Jurkovičův dům v Brně, Bauerova vila v Libodřicích a Hoffmanův dům v Brtnici. Takže Brtnice - námět na krásný podzimní výlet.

dscn7925.jpg

 

 

Jan Blažej Santini je "in"

3. 8. 2014

Fenomenální a velmi plodný představitel vrcholně barokní architektury počátku 18. stol. je dnes velmi populární. Pracoval pro staré církevní řády, pro které opravoval a originálním způsobem dostavoval poničené gotické chrámy, ale pracoval i na zakázku pro šlechtu. Na našem území mu bývá připisováno až 150 děl. Jenže těch, kde je autorství skutečně doloženo, je podstatně méně. Některá díla jsou pouze ovlivněna jeho tvorbou nebo pocházejí od jeho žáků. Jeho stavby jsou častým cílem zájezdů, turistů, kteří obdivují a badatelů, historiků, kteří se přou a dokládají, jestli to je Santini nebo ne.

 
Celý příspěvek | Rubrika: architektura | Fotografie: santini