Jdi na obsah Jdi na menu
 


knihy

Příspěvky

Dědina - Petra Dvořáková

3. 9. 2018

Konečně po strašně dlouhé době začalo u nás pršet. Takže bez výčitek, že nic nedělám, se zavrtávám do křesla a čtu. Knihu Petry Dvořákové: Dědina - podtitul: pole, závist, chtíč a otčina.
img_20180905_074146.jpg

 

Kniha roku 2017

5. 5. 2018

Alena Mornštajnová - Hana

Hana

 

Kdo zabil Snížka

19. 4. 2018

Kdo zabil Snížka?

 

Hotýlek

15. 3. 2018

img_20180304_074556.jpgUž hrozně dlouho jsem nepřečetla žádnou větší knihu. Čtu jen krátké knížky a nebo povídky. Do větších a rozsáhlejších knih se nepouštím, protože vyžadují větší a delší soustředění, což mi dnes dělá trochu problém. Nicméně sleduji co vychází a taky sleduji recenze knih, a tak jsem se rozhodla, že zkusím tolik vychvalovanou současnou českou autorku Alenu Mornšajnovou. Spisovatelka už vydala několik románů, které jsou u čtenářů velmi oblíbené. Já jsem si vybrala Hotýlek. A volba to byla skvělá. Rozhodně doporučuji. Kniha je velmi čtivá a líbila se mi.

 

Odporný svět

21. 9. 2017

Myslet si, že kniha "Odporný svět" od české spisovatelky Aleny Müllerové, bude něco pozitivního a optimistického, tak to tedy určitě ne. Přesto jsem si knihu vzala sebou na dovolenou. Kniha mě nezklamala, i když je to docela depka.

 

Prázdninové čtení - Divné dny

8. 8. 2017

Když jsem byla posledně v knihovně a neměla nic objednaného, sáhla jsem po knize "Divné dny", která stála v nabídce novinek s doporučením prázdninová četba.

 

Průvodce brněnským Bronxem

17. 7. 2017

Londýn má svůj Bronx a my v Brně máme BRNOX, alespoň tak nazvala autorka Kateřina Šedá svého průvodce problematickou zónou našeho města, tzv. vyloučenou lokalitou v okolí ulic Cejl, Bratislavská, Francouzská, Křenová...

 Brnox - průvodce brněnským Bronxem

 

Prameny živé vody

14. 6. 2017

V létě skoro nečtu. S takovou asi nesplním Čtenářskou výzvu. Musím se polepšit. Z nabídky nových knih mě zaujala ta, která pojednává o životě a strastiplné cestě průkopníka přírodního léčení Vincence Priessnitze (1799-1851). Studená voda, slunce, čerstvý vzduch, pohyb, otužování a koupele - to jsou hlavní směry, které Priessnitz při léčení vyznával.

 

Utajené životy slavných Češek

1. 5. 2017

Utajené životy slavných Češek autorky Martiny Bittnerové odhalují pět nevšedních osudů slavných žen, i když "slavné" jsou některé z nich i proto, že jsou dcerou nebo přítelkyní někoho mnohem známějšího. To je třeba příběh Theodory Němcové, která se ničím neproslavila, byla "jen" dcerou Boženy Němcové.

 

Tajemná místa naší země

20. 4. 2017

Objevila jsem skvělou knížku. Tajemná místa naší země - autor Petr Dvořáček. Autor se v ní zastavuje na mnoha místech naší republiky, která jsou nějakým způsobem spojená s něčím tajemným. Třeba s tajemstvím templářů, s tajemstvím smrti, ďábla, pohanských svatyň, keltů, světců a různých zázraků.
Některá místa jsou mně dobře známá (Dolní Kounice, Vraclav, Mikulčice, Kostnice a Kapucíni v Brně, Templštejn, Býčí skála...), ale o mnohých slyším poprvé, a tak se moc těším, až je při svých výpravách taky "objevím". Kniha je doplněna o spoustu fotografií a může skvěle posloužit při plánování výletů.