Jdi na obsah Jdi na menu
 


knihy

Příspěvky

Gottland

9. 8. 2014

Že existuje kniha Gottland (2009) a že ji napsal nějaký Polák, to jsem věděla. Že se u nás dlouho držela na špici žebříčku prodaných knih, to taky, ale co jsem vůbec netušila, o čem tato kniha je. Až teď se mi náhodou dostala do ruky.
Kniha v několika kapitolách přibližuje známé a zajímavé postavy současnosti, nedávné i dávnější minulosti, které se zapsaly do dějin naší země. Takže prostřednictvím osudů postav poznáváme více dobu, ve které žily. Je zajímavé, že takovou věc napíše Polák. Spíš bych si myslela, že bychom si ji měli napsat sami! Možná je to ale lepší, že je tam ten pohled zvenčí.

 

Kronika ohlášené smrti / Crónica de una muerte anunciada

25. 7. 2014

Poslední dobou mám štěstí na zvláštní knihy. Tuto napsal známý venezuelský autor Gabriel García Marquez. Na úplném samém počátku knihy se dozvím, že její hlavní hrdina Santiago Nasar zemře. Kniha je vlastně podrobnou kronikou dne, ve kterém Santiago zemře a jejím vypravěčem je jeho dobrý přítel, který se po 27 letech snaží dopátrat, co smrti předcházelo a proč k ní vlastně došlo. Kniha je krásnou kritikou současné společnosti plné lhostejnosti, předsudků, brutality, alibismu...

 

Tichý dech - Jan Trachta

2. 7. 2014

Autor J. Trachta je dětský chirurg působící v Praze v Motole, který zároveň pracuje pro mezinárodní humanitární organizaci Lékaři bez hranic. Ve své knize popisuje svoje mise v Kongu, kde byl několikrát a misi na Haiti, kde působil krátce po strašném zemetřesení. Kniha získala cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku.

 

Sladká vůně smrti

1. 6. 2014

Sladká vůně smrti je podivná kniha. Příběh má zvláštní napětí a dynamiku. Série nedorozumění, která vedou k tragédii. Všechno je tak velmi reálné, rychlý sled událostí, emoce, působící detaily, ticho před bouří, čekání, smrt...Nic nekončí vesele. Jedna malá lež a jeden nepravdivý příběh o lásce, kterým všichni uvěří, vyústí v pomstu, v další tragedii. Krátká novela, napínavý emotivní příběh, který se při čtení odvíjí v hlavě čtenáře. A pokud čekáme na boží mlýny, na spravedlnost, pravdivé odhalení - tak nic z toho se nekoná.

 

21 gramů...

11. 5. 2014

Na počátku 20. století vyslovil americký lékař MacDougall myšlenku, že lidská duše má určitou hmotnost. V 90. letech minulého století vědci provedli experiment, během něhož zkoumali změny probíhající v těle a mozku umírajících. Pacienti jsou nepřetržitě i se svým lůžkem připevnění na váhu. Překvapivě vychází najevo, že v okamžiku definitivní smrti se hmotnost umírajícího vždy zmenší o 21 gramů!
Následuje několik let vytrvalých diskuzí a pokusů o vysvětlení fenoménu 21 gramů, až se berlínský lékař Dr. Martens Becker rozhodne experiment zopakovat. Využívá nejmodernější prostředky a k dispozici je mu 2000 pokusných subjektů. Výsledek nového bádání je stejný. Poté, co přístroje přestanou zaznamenávat existenci vědomí v mozku, tělo ztratí na váze 21 gramů......(převzato z internetu)

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6