Jdi na obsah Jdi na menu
 


kultura

Příspěvky

Množina pohledů ve fg

28. 12. 2015

Ještě asi měsíc bude možno navštívit výstavu Množina pohledů Jana Poupěho a pak se stávající prostory Fait Gallery asi definitivně zavřou, aby se koncem března 2016 otevřely v plné parádě znovu a v novém. Podle dnešní tiskové zprávy se stěhuje Fait Gallery do impozantních prostor bývalé slévárny Vaňkovka, kterou zase opouští dosavadní nájemce Adam Gallery.
Tak jsem moc zvědavá a těším se...!

 

Paní Bovaryová

19. 12. 2015

Nová hra v brněnském Hadivadle je volnou adaptací románu Gustava Flauberta. Hlavní hrdinka Emma žije nudný a prázdný život jako žena venkovského lékaře. Nuda a prázdnota vede k nevěře s bohatým továrníkem a nakonec i k sebevraždě.

 

Vrabčák a anděl

3. 12. 2015

Nová hra v MdBrno je moc pěkná. Pojednává o celoživotním přátelství německo-americké herečky a zpěvačky Marlen Dietrich a francouzské šansoniérky Edith Piaf, o dvou známých osobnostech, o dvou zcela rozdílných povahách.

 

Podivný případ se psem

2. 12. 2015

Podivný případ se psem a pro mě zcela neznámý herec V. Blahuta v geniálně ztvárněné roli autistického chlapce Christophera ve hře podle detektivní novely Marka Haddona.

 

Král Lear Bolka P.

15. 11. 2015

O hereckém umění B.P. nelze pochybovat, ale stejně vidět ho v jeho nejnovější roli krále Leara, je zážitek. Jeho král je jiný. Ale kdo čeká nějakou legraci alespoň občas, bude zklamán. Hra je totiž těžce klasická - Shakespearovská, i co se týká její délky. Ta je neskutečná - více jak 3 a půl hodiny. Proč?? Výrazné zkrácení by jistě prospělo, možná by vyznělo líp i to nadčasové poselství.

 

Fenomén Lubo Kristek

2. 10. 2015

Mám ráda náhody. A tak jsem náhodou před 2 dny zapnula v noci televizi, kde zrovna mluvili o chystané vernisáži k výstavě známého umělce. Retrospektivní výstava Lubo Kristeka, kterou uspořádala Mendelova univerzita v Brně na zámku v Křtinách. A protože jsou Křtiny jenom kousíček od nás, tak by byla škoda se tam nepodívat. Vernisáž jsem nestihla, ale prý stála za to, vlastně se nejednalo o klasickou vernisáž, ale happening s mnoha účinkujícími umělci. Jenom část scény zůstala, tak jsem si vyfotila alespoň tu, protože ve výstavních prostorách se fotit nemohlo.  
dsc_0155.jpg

 

Zahájení sezóny ND Brno

2. 9. 2015

Národní divadlo Brno zahájilo novou sezónu 2015/2016 koncertem před budovou Janáčkova divadla, které letos oslaví 50 let od otevření budovy.  V podání sólistů opery i baletu, orchestru a sboru Janáčkovy opery a pod taktovkou šéfdirigenta seznámili diváky s připravovanými novinkami nadcházející sezony.  Akce byla povedená. Je pěkné, s jak velkým zájmem se tato akce setkala. Na prostranství před divadlem nebylo opravdu k hnutí.
Asi máme rádi divadlo!

 

Miroslav Tichý - loco, artista, fotógrafo y vagabundo

8. 7. 2015

Miroslav Tichý - blázen, umělec, fotograf i vagabund - titulek jsem si vypůjčila z nadpisu k článku o chystané výstavě podivného umělce ve Španělsku.
M. Tichý (1926 - 2011), rodák z Kyjova, je nyní patrně nejznámějším českým fotografem ve světě. Jeho fotografie mohli návštěvníci obdivovat na výstavách např. v Paříži, Londýně, Zurychu, Seville, Berlíně, New Yorku, Praze a nyní i již poněkolikáté v Brně.

http://www.olemiarte.com/blog/noticias/miroslav-tichy

 

BMN - 16.5.2015

16. 5. 2015

18. května se slaví mezinárodní den muzeí. Kolem tohoto data se organizují v různých městech Muzejní noci. Tento den jsou muzea otevřena od 6 hod. večer až do půlnoci. V Brně se tato akce konala 16.5. Kromě otevřených muzeí a prohlídek expozic s průvodcem, je možno navštívit i některé jindy uzavřené památky, poslechnout si třeba koncert v kostele, naučit se Argentinské tango. Hodně aktivit je určeno i dětem. Akce je mezi lidmi hodně oblíbená. Celé rodiny i s dětmi vyrážejí do města a blízkého okolí, takže město je i v noci neobyčejně rušné.  Obdobná akce se chystá v červnu - Noc kostelů, ale letos jsem pryč.

 

Hry o Marii

2. 4. 2015

Jedinečné, skvělé, úžasné - takové je představení Hry o Marii!

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

následující »