Jdi na obsah Jdi na menu
 


kultura

Příspěvky

Bratr & bratr

17. 3. 2015

dsc_0159aa.jpg
 

 

Bratr & bratr, resp. Saudek & Saudek - patrně nejnavštěvovanějsí brněnská výstava letošního jara. Retrospektiva k 80. narozeninám obou bratrů. Zatímco jeden právě slaví narození svého 12 (?) dítěte, ten druhý už několik let leží v kómatu v nemocnici.

 
Celý příspěvek | Rubrika: kultura | Fotografie: Saudek&Saudek

Jméno - nová hra v MdB

14. 3. 2015

Pět herců, skvělé obsazení (Antalová, Skála, Havelka...), francouzská komedie - to je nová hra v MdBrno.

 

Skleněný pokoj v divadle

7. 2. 2015

Knihu současného anglického spisovatele Simona Mawera Skleněný pokoj o osudech slavné vily Tugendhat a lidí okolo ní znám, autora znám taky, byla jsem na jeho autogramiádě a mám od něho v knize věnování, a kniha - tak ta se mi moc líbila, hlavně mě zaujalo, jak anglický autor S. Mawer zná českou historii. Světovou premiéru hry podle románu připravilo Městské divadlo Brno a spisovatel S. Mawer byl s manželkou na předpremiéře 6.2. a seděl přede mnou.

 

AMADEUS - Milovaný bohem

30. 1. 2015

Mozart & Salieri, genialita & průměrnost nebo taky Donutil & Donutil. Divadelní hra inspirovaná slavným filmem Miloše Formana, hra původně určená pro Prahu, pro Divadlo na Vinohradech, kde se po změně vedení divadla už na program nedostala, což je vlastně dobře, protože byla nastudovaná v Brně v DNP, pod vedením Vladimíra Morávka. A do DNP se po mnoha letech vrátil i Miroslav Donutil (Salieri), který se na jevišti potkává se svým synem Martinem (Mozart). 

 

Koule

24. 1. 2015

Divadelní hra Koule - Příběh vrhačky, z dílny šikovného Klicperova divadla z Hradce Králové, vznikla asi před dvěma lety podle hodně úspěšné stejnojmenné rozhlasové hry, která vyvolala tolik emocí. Režisér D. Drábek v ní vypráví o životní cestě jedné slavné sportovkyně a později i podnikatelky a činovnice, která se ve hře jmenuje Milena.

 

Výstava fotografií Dagmar Hochové

4. 1. 2015

Dagmar Hochová patří mezi nejznámější čs. ženy-fotografky. Zemřela před 2 lety (1926-2012) a MG v Brně získala do svého vlastnictví její fotoarchív. Probrat a roztřidit množství fotografií prý zabere několik let. MG v Brně představuje I. část jejích fotografií, které se věnují významným historicko-politickým událostem (1968,1989), známým osobnostem, spisovatelům a autorčiným oblíbeným tématům - dětem na periferiích a starým lidem v ústavech sociální péče. Výstava není rozsáhlá, ale představu o humanisticko-dokumentární tvorbě D. Hochové si může udělat každý. Fotografie možná nejsou podle teoretických zásad a pravidel o technice a kompozici, ale mají něco navíc...velkou vypovídací schopnost.

 

Brno - moravský Manchester

18. 12. 2014

pohled-do-jednoho-ze-salu.jpgDalší krásná výstava v Brně mapující vznik, rozvoj, slávu (a úpadek) textilního průmyslu v Brně. Moravský Manchester není název vůbec nadnesený, protože v době největší konjuktury (začátek 20. století) existovalo v Brně 84 textilních fabrik, ve kterých pracovalo okolo 18 tisíc dělníků. Vlněné látky skvělé kvality, často s visačkou Made in England, se exportovaly se celého světa zejména do Severní a Jižní Ameriky a do Orientu. Textilní průmysl přežil i období krize v r. 1922, kdy počet pracovníků klesl na pouhou třetinu. Během 2. sv. války byly 3 továrny úplně zničeny a 14 dalších výrazně poškozeno bombardováním. Přesto po 2. sv. válce textilní průmysl částečně navázal na slavnou historii a mnohé továrny pokračovaly ve výrobě zejména vlněných látek. Člověk nemusí být žádný pamětník, aby znal jména jako Mosilana, Vlněna, Moravan, Elitex..., i když dnes, pokud vůbec alespoň budovy existují, jsou z nich ruiny a mnohé z nich byly již zbourány.

 

Jaroslav Král - pěkná výstava

3. 12. 2014

Jsou výstavy, které můžu vidět klidně dvakrát a tato k nim rozhodně patří. Výstava trochu pozapomenutého malíře Jaroslava Krále v brněnském Domě umění, v galerii, která nese jeho jméno, se mi opravdu líbí.

 
Celý příspěvek | Rubrika: kultura | Fotografie: Jaroslav Král

Mandarinková izba

2. 11. 2014

Několik úsměvných minipříběhů s mnohdy nečekaným rozluštěním, pouze 4 herci zato v různých rolích, milá slovenština - to je Mandarinková izba, divadlo, u kterého se každý zasměje a zapomene na každodenní problémy.  

 

Výstava Bohumil Kubišta - Zářivý krystal

25. 10. 2014

kubista_vystava_2014.jpgOstravský Dům uměni se může pochlubit jednou z nejkrásnějších výstav v letošním roce u nás, výstavou Zářivý krystal, která představuje život a dílo významného malíře Bohumila Kubišty a jeho následovníků, které svým dílem inspiroval. Dílo Bohumila Kubišty je prezentováno téměř všemi významnými díly z jeho jednotlivých tvůrčích období, kdy byl ovlivňován expresionismem, kubismem, futurismem a kdy hledal i svoji vlastní cestu.  Ve druhé části výstavy jsou představena díla českých tvůrců  (např. Emila Filly, Františka Foltýna, Vincence Beneše, Antonína Procházky, Jana Zrzavého, Aloise Kalvody,  Josefa Váchala, Františka Muziky a dalších z období 1905-2013. Výstava děl, jejichž hodnota vysoce převyšuje jednu miliardu korun, je určitě jednou z nejvýznamějších kulturních akcí v v letošním roce u nás.

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

následující »