Jdi na obsah Jdi na menu
 


kultura

Příspěvky

Věra v NdBrno

29. 3. 2018

Národní divadlo v Brně připravilo pro činoherní scénu Reduta novou hru s názvem "Věra". Představení je průřezem života naší královny gymnastiky, držitelky 11 olympijských medailí. Portrét celosvětově uznávané sportovkyně, její triumfy v Tokiu a na olympiádě v Mexiku, tichý protest proti okupaci v r. 1968, podpis dokumentu 2000 slov, strmý pád, manželství, rodinná tragédie, 20 let života v ústraní a nový návrat.

 

Vitka

24. 2. 2018

Vitka - Vitulka - Vítězslava Kaprálová (1915 - 1940). Narodila se v Brně v rodině hudebního skladatele a učitelky zpěvu. Své první dílo zkomponovala již v 9 letech. Studovala jako vůbec první dívka na brněnské, později na pražské konzervatoři skladbu a dirigování. Později získala stipendium v Paříži. Byla žačkou B. Martinů, který se stal jejím spolupracovníkem i důvěrným přítelem. Dirigovala Českou filharmonii i orchestr BBC. Jejím životem prošlo mnoho dalších mužů, významných hudebních osobností. Na sklonku života se provdala za Jiřího Muchu, syna slavného malíře. Brzy po svatbě v pouhých 25 letech zemřela na tbc. V současné době má hrobku na Ústředním hřbitově v Brně.
To byla Vitka a o ní je poslední premiéra v DNP; v hlavní roli skvělá Tereza Marečková.

 

Audience u královny

20. 10. 2017

Konečně jsem byla po dlouhé době v ND v Praze, a to ve Stavovském divadle. Dostala jsem lístek na divadelní představení Audience u královny s Ivou Janžurovou v hlavní roli. Byla úžasná. Téměř tři hodiny na jevišti, dokonalá práce maskérů a kostymérů, kloboučky, kabelky, rukavičky.... Královna jak vyšitá.

foto: oficiální divadelní plakát

 

4 sestry

2. 9. 2017

4 sestry jsou úsměvné divadelní představení, které neurazí, ale nic k hlubokému přemýšlení v něm není (ale mohlo by být). Je to je bláznivá letní komedie od našeho momentálně nejúspěšnějšího spisovatele Patrika Hartla. Toto  představení se bude určitě divákům líbit, i díky známým a skvělým představitelkám hlavních rolí. 

 

Autorské čtení

26. 7. 2017

Letošní prázdniny jsem si "zpříjemnila" a taky zkomplikovala zlomenou rukou. S rukou v sádře se nedá skoro nic dělat, takže můj PPA (plán prázdninových aktivit) se rázem úplně změnil. Musela jsem zrušit kurz focení, výlety mimo Brno, protože nemůžu řídit auto, nemůžu se koupat, což je v létě obzvlášť smutné, nemůžu se pořádně oblíct, nemůžu si ani ukrojit chleba - je toho prostě moc, co nemůžu, ale zase můžu víc číst, můžu si kdykoliv dát s kamarádkou vínko, můžu jít na výstavu, do kina nebo na autorské čtení...

 

Schiele v Albertině

26. 5. 2017

dscn9631.jpgPo shlédnutí životopisného snímku Egon Schiele o slavném rakouském "kontroverzním" malíři s částečně českou krví, který maloval a miloval mladé ženy a dívky, byla návštěva galerie Albertina s výstavou jeho obrazů  vítanou záminkou pro cestu do Vídně. Pěkně autobusem, až do centra, žádné hledání místa k parkování, žádná přeprava metrem nebo MHD a navíc možnost dát si pivko, vínko.... Sluníčko, teploučko, příjemná společnost, pěkná procházka starou částí Vídně - je důležité, umět si to správně užít.

 

Žítkovské bohyně v divadle

22. 5. 2017

(krev je krev), drama o ženách, které bohovaly

foto: MdB plakát

 

OCH! - výstava v MG

14. 4. 2017

Olgoj Chorchoj je mýtický písečný červ, který žije někde v mongolské poušti Gobi nebo taky název designerského studia zakladatelů  Michala Froňka a Jana Němečka.

olgoj.jpg

 

Želary v divadle

4. 4. 2017

Želary - vesnice kdesi daleko v horách, kam utíká mladá nedostudovaná lékařka Eliška, která ze strachu před pronásledováním opouští ze dne na den nemocnici, život na městě a odchází s pacientem Jozou do malé vesničky na konci světa. Tady v horách uprostřed divoké přírody, kde se zastavil čas, žije Eliška nyní jako Hana pod falešnou identitou s Jozou, svérázným a trochu jednoduchým horalem. Příběh známý zejména díky filmu s Aňou Geislerovou, ale taky jako jedna z povídek (Jozova Hanule) stejnojmenné knihy K. Legátové. 
 

 

Šašek a syn

10. 3. 2017

Šašek a syn – autorské představení B. Polívky, které si napsal pro sebe a svého syna Vladimíra. Premiéra se uskutečnila koncem února v Divadle u Bolka. A protože mám Bolka ráda, tak jsem byla zvědavá. (foto:Lidovky.cz)
Inscenace Šašek a syn. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

následující »