Jdi na obsah Jdi na menu
 


výlety

Příspěvky

Plasy

14. 8. 2016

dsc_0353.jpgPlasy - malé městečko počtem obyvatel, velké svou historií.
Plasy - to je především cisterciácký klášter založený roku 1144 knížetem Vladislavem II. Na počátku 15. století byl vypálený husity, a potom na přelomu 17. a 18. století byl přestavován ve stylu baroka podle plánů Jana Santiniho-Aichela a Kiliána Ignáce Dientzenhoffera. Když bylo r. 1785 opatství zrušeno císařem Josefem II, stává se rezidencí kancléře Metternicha a jeho rodiny, kteří si zde zřídili rodinnou hrobku. Dnes je klášter majetkem státu a NKP.

 

Petrohrad - místa, která je dobré vidět I.

23. 7. 2016

dscn9839.jpgKdyž jsem letos v dubnu absolvovala 2 přednášky prof. Dušana Uhlíře o ruských carech, zejména Petru I. a Kateřině Veliké, téma mě úplně uchvátilo. (možná taky tím, že toto téma se za "nás" ve škole neučilo). A to jsem ještě nevěděla, že budu mít možnost poznat tuto část historie více zblízka, přímo v centru tehdejšího dění - v ruském Petrohradě. Letošní cíl mého poznávání bylo totiž toto město. Poznatků a zajímavostí z návštěvy je mnoho, takže jenom stručně něco o těch nejdůležitějších.

 

Polička - královské město

10. 7. 2016

dsc_0546v.jpgKdykoliv navštívím nějaké pěkné místo u nás, tak si říkám, proč vlastně člověk pořád někam daleko cestuje, když ani pořádně nezná místa doma. Stačí trochu víc jak hodina cesty autem a můžete navštívit krásné malé městečko, které založil někdy ve 13. století Přemysl Otakar II - královské město Poličku.

 
Celý příspěvek | Rubrika: výlety | Fotografie: Polička

Thassos 2016

2. 7. 2016

Podobně jako loni jsme 11 červnových dní strávily v dámském kolektivu na řeckém ostrově Thassos.  Předprázdninová pohoda, teploučko, plavání, cvičení ve vodě i na suchu, opalování, čtení, zdravé a dobré jídlo, troška poznávání a památek - vše uběhlo hrozně rychle, a teď se zase trápím v horku rozpáleného města, jenomže bez moře. V Řecku bylo moc fajn.

 

Poděbrady

8. 6. 2016

kolaze15.jpgPátrání po mém vlastním dědečkovi a návštěva kamarádky v lázních mě přivedly do Poděbrad - lázeňského města na Labi.

 

Výlet na Vysočinu

4. 6. 2016

Mám ráda neoficiální spolky, které nezištně pořádají pro své příznivce různé akce: přednášky, výlety apod. Jedním z nich jsou Moravští vlastivědci z Brna. Existují už spoustu let a navštívili mnoho krásných míst v naší republice. Letos jsem s nimi byla na výletě poprvé, ale jestli mě ještě někdy vezmou, resp. najde-li se volné místečko, ráda pojedu zase.

 

Miroslav a Přeskače - předprázdninový výlet

2. 6. 2016

Na jih od Brna směrem na Znojmo se nacházejí dvě místa, která mám už delší dobu v plánu navštívit. Jedná se o Miroslav s nově opraveným a zpřístupněným zámkem a dále lokalitu s náhodně objevenými podzemními chodbami a úkryty, která se nachází v městečku Přeskače. Takových míst s podzemními prostory je prý v okolí více (Hostěradice, Mišovice...), ale nejsou přístupná, alespoň ne oficiálně. Podle tvrzení místních byly často vchody zatlučeny, aby tam nikdo nelezl. Třeba se někdy v budoucnu poštěstí dostat se i tam...

 

Nymburk - město s pohádkovým opevněním

24. 5. 2016

dscn9416-001.jpg

 

Kroměříž a její zahrady

11. 5. 2016

Kroměříž je krásná, i když se zrovna úplně nevyvede počasí. Zdánlivě slunečno - ve skutečnosti příšerná zima. Letošní chladna na konci dubna všechno posunula a způsobila, že mnohé záhony v zahradách, zejména v Květné zahradě, ještě nebyly osázeny letničkami. Ale i přesto - nádhera.

 

Jižní Čechy 2016

8. 5. 2016

Každý rok začátkem května jezdíme s přáteli do jižních Čech. Tentokrát do Hotelu Nežárka (na mapách označení U Čuchnů) v Novosedlech nad Nežárkou.
"Vaříme, točíme a usmíváme se" bylo napsáno na nabídkové tabuli. A bylo to tak doopravdy. Vařili výborně, točili až dotočili a usmívali se pořád! Můžu doporučit.

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

následující »