Jdi na obsah Jdi na menu
 


zajímavosti

Příspěvky

Blansek

8. 2. 2022

Blansek je poměrně málo známá zřícenina, která se nachází téměř přímo nad vchodem do Punkevních jeskyní Moravského krasu, na strmém skalním ostrohu, ukrytý bohatou vegetací. Lézt do strmého kopce moc pohodlné není, zvlášť když docela pohodlná cesta vede z obce Vavřinec - Nové Dvory a je to opravdu kousek. Cesta vede nejprve alejí staletých lip, která byla vysázena zásluhou Františka Hugo Salma někdy kolem roku 1820.
dsc_0318.jpg

 

pf 2022

1. 1. 2022

pf2022_1.jpg

 

Neratov - spojení minulosti s modernou

4. 10. 2021

Neratov - městečko, kdysi samostatné, dnes součást Bartošovic v Orlických horách. Po válce došlo k odsunu německých obyvatel a obec téměř zanikla. V dnešní době se Neratov stává významným cílem turistů a návštěvníků Orlických hor, a to nejen pro pivo Prorok, které se tu vaří, ale zejména pro mariánský poutní chrám Nanebevzetí Panny Marie, který doslova vstal z mrtvých.
dsc_0002web.jpg

 

Střevíčník pantoflíček

7. 6. 2021

Střevíčník pantoflíček je naše nejkrásnější orchidej. Krásné květy vykvétají koncem května. Je silně ohroženým druhem, který se vyskytuje jen na pár místech v ČR, na okrajích polostinných lesů, nejčastěji na vlhkých vápenatých půdách, které v létě vysychají. Nádherný i nápadný květ je obvykle dobře ukrytý, a ti, kteří vědí kde ho hledat, své znalosti trochu tají, což je možná dobře. protože jen tak se tato krása může zachovat i do budoucna.
dsc_0617.jpg

 

Cihlový most u Sedlce - objevená rarita

9. 5. 2021

Nedaleko Mikulova u obce Sedlec stával kdysi most přes Nový rybník (dříve rybník Portz) a umožňoval majitelům přilehlého loveckého zámečku na ostrůvku snadný "suchý" příjezd až k jejich letnímu sídlu. Cihlový most s 15 oblouky nechal vybudovat v 17. století kardinál František z Ditrichštejna. Most byl 95 m dlouhý, 3,7 m široký a uprostřed měl zvedací mechanismus, který umožňoval proplouvat i pod ním. V současnosti je rybník mnohem menší, protože jeho část byla vysušena při budovaní nedaleké železniční trati. Takže kolem mostu už vlastně žádný rybník není. 
dsc_0507.jpg

 

Křížová cesta ve vinici v Popicích

22. 4. 2021

Nejmladší křížová cesta na jižní Moravě se nachází v Popicích, ve viniční trati Svidrunk na pozemcích vinohradu rodinného vinařství Žídek. 14 zastavení vtesaných do bílého mramoru ze slezského lomu v Supíkovicích uprostřed vinohradů s nádherným výhledem na Pálavu - to určitě stojí za návštěvu.

dsc_0058-002.jpg

 

Už kvetou: koniklece, jako každý rok

19. 3. 2021

Při pohledu z okna na zasněžené trávníky, je skoro neskutečné, že jsem včera fotila už krásně rozkvetlé koniklece na Kamenném vrchu v Brně. I tak letos rozkvétají podstatně později. Ale krása je to nesmírná...

p1010349v.jpg

 

Lesnický Slavín

18. 2. 2021

Na sever od Brna, v oblasti Moravského krasu, okolí Blanska, Adamova, Křtin, Kanic, Vranova se nachází zalesněné území nazývané Lesnický Slavín. Jedná se o soubor studánek, památníčků, pomníků, upravených palouků, lesních cest a cestiček, na území, které patří Školnímu a lesnímu podniku. Objekty, studánky a památníky jsou věnovány lesníkům, pedagogům, vědcům i umělcům, nějakým způsobem spjatých s přírodou a zejména lesy. Často jsou zejména studánky věnovány zvířatům a samotné přírodě. Za zakladatele Lesnického slavína jsou považováni Josef Konšel, Rudolf Haša a později nejznámější Josef Opletal, kteří od 20. let 20. století začali budovat toto úctyhodné dílo. Slavnostní otevření Lesnického Slavína proběhlo v roce 1929. 

 

Říšská dálnice A88

9. 11. 2020

Říšská (Hitlerova) dálnice se začala stavět v roce 1938. Plánovaná délka byla 320 km.
dsc_0106.jpg

 

Vodojem na Žlutém kopci

1. 9. 2020

Brno má od letošního léta novou atrakci. V části Brna zvané Žlutý kopec se mezi ulicemi Tvrdého a Tomešovou nalézají tři podzemní vodojemy nevídané krásy - malý technický zázrak. Do těchto vodojemů se v minulosti čerpala voda z řeky Svratky a rozváděla dále. Sloužily až do roku 1997, kdy byly odstaveny a vlastně určeny k demolici. Naštěstí pár šikovných lidí zareagovalo včas a postaralo se o jejich "zpamátnění". Takže doufám, že lukrativní pozemky v žádané brněnské lokalitě, nebudou poskytnuty developerům ke stavbám čehokoliv.  Vždyť je to taková krása!! 

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

následující »