Jdi na obsah Jdi na menu
 


zajímavosti

Příspěvky

Kamenná kolonie

27. 12. 2015

dsc_06681w.jpgPár minut od centra města, kousek nad výstavištěm, nedaleko rušné silnice se nachází místo, kde se téměř zastavil čas. Unikátně dochovaná brněnská dělnická kolonie - Kamenná kolonie nebo také Kamenka. Místo, kam občas míří fotografové, aby pořídili rázovité snímky z míst, která by člověk hledal spíše v malých venkovských osadách, než ve velkoměstě.

 

Jošt Lucemburský

28. 10. 2015

dscn9078.jpg

 

 

 

Líbí nebo nelíbí? Zase máme o čem mluvit.
Na Moravském náměstí v Brně byla instalována jezdecká socha moravského markraběte a římského krále Jošta Lucemburského. Jezdecká socha je zajímavá tím, že nestojí na žádném podstavci, ale nohy koně jsou zapuštěny přímo do chodníku, takže se pod ním dá chodit. Je bronzová od sochaře Róny a odhalena byla 28.10. 2015.

 

Pavel Pavel na Hvězdárně

13. 10. 2015

dscn1526.jpgBrněnská hvězdárna je jedním z nejzajímavějších míst v Brně. Ta původní byla postavena v 50. letech 20. století a otevřena v r. 1954. Nejstarší část areálu zůstala, to jsou ty samostatné kopule. Přednáškový sál a malé projekční planetárium, které byly otevřeny až v r. 1959, byly v letech 2011 kompletně zrekonstruovány, zmodernizovány a rozšířeny. Dříve o Hvězdárně a její činnosti, kromě odborníků, nikdo moc nevěděl. Dnes se sem chodí opakovaně. Kromě pravidelných komponovaných pořadů a pozorování pro všechny věkové kategorie, se zde konají i zajímavé přednášky z různých vědních oborů. A ta poslední byla věnovaná Velikonočnímu ostrovu a přednášel Pavel Pavel..

 

(Ne)daleko od hlučícího davu

4. 7. 2015

5 minut od centra města je oáza klidu. Zahrada, která patří Lékařské fakultě Masarykovy univerzity, bývá otevřena jen pár dní v roce. Oficiálně se zahrada jmenuje Centrum léčivých rostlin a probíhající akce byla zaměřena na představení jedovatých rostlin, které rostou kolem nás, a nejen na ně.

 

Všechno je jinak

22. 6. 2015

Kdyby se mě před půl rokem někdo zeptal, jaký je rozdíl mezi pianem, pianinem a klavírem, tak bych pochopitelně, jako člověk s technickým vzděláním, nevěděla. Dnes je všechno jinak: nejen že už to vím, ale vím i spoustu dalších věcí, které se týkají výrobců starých klávesových hudebních nástrojů.

 

Černá Hora a vstavač vojenský

29. 5. 2015

dsc_0592.jpgDonedávna jsem si myslela, že Černá Hora = známý pivovar, sladovna, hotel atd. Od teď už vím, že je to taky pěkně opravená křížová cesta vedoucí na vrch s kaplí svaté Rodiny, opravený zámek, kam se dá trošku nahlédnout a který si člověk může projít a zvenku se pokochat výhledy (jinak je to domov pro seniory) a taky PP Čtvrtě - tedy přírodní památka, kam jsme se vydaly hledat v přírodě rostoucí orchideje.

 

25.5. - Ručníkový den

25. 5. 2015

25.5. se slaví "Ručníkový den", který vychází z díla anglického spisovatele Douglase Adamse Stopařův průvodce po Galaxii. Podle něho je ručník  označen za nejpotřebnější věc, kterou u sebe musí mezihvězdný stopař mít. 

 

"Z" jako Zbrojovka

4. 5. 2015

Zbrojovka - to není jen výroba zbraní, jak se může z názvu zdát. Zbrojovka - to je i 12 let výroby automobilů a 8000  aut s charakteristickým písmenem Z na chladiči. Škoda, že se nevyrábí dodnes. Kdyby nebyla předválečná doba, která výrobu ukončila, možná by auta s "Zetkou" vyjížděla z výrobní haly Zbrojovky i teď. Kdyby...

 

Výstava automobilové techniky TM

26. 4. 2015

dsc_0543.jpgPouze jediný víkend v roce je možné vidět automobily ze sbírek Technického muzea v Brně, které ale nejsou v Technickém muzeu, ale v jeho depositáři, který se nalézá v areálu bývalých kasáren v Brně Řečkovicích. Vítaná příležitost pro každého, kdo si rád zavzpomíná.

 

VIDA - vědecké centrum v Brně

21. 3. 2015

dsc_0216.jpgZ bývalého veletržního pavilonu se po přestavbě stalo zábavné vědecké  centrum. 150 interaktivních exponátů, několik okruhů (fyzika, příroda, člověk a jeho tělo, planeta, mikrosvět...Složité přírodní jevy představené formou hry a zábavy.

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

následující »