Jdi na obsah Jdi na menu
 


zajímavosti

Příspěvky

Všechno je jinak

22. 6. 2015

Kdyby se mě před půl rokem někdo zeptal, jaký je rozdíl mezi pianem, pianinem a klavírem, tak bych pochopitelně, jako člověk s technickým vzděláním, nevěděla. Dnes je všechno jinak: nejen že už to vím, ale vím i spoustu dalších věcí, které se týkají výrobců starých klávesových hudebních nástrojů.

 

Černá Hora a vstavač vojenský

29. 5. 2015

dsc_0592.jpgDonedávna jsem si myslela, že Černá Hora = známý pivovar, sladovna, hotel atd. Od teď už vím, že je to taky pěkně opravená křížová cesta vedoucí na vrch s kaplí svaté Rodiny, opravený zámek, kam se dá trošku nahlédnout a který si člověk může projít a zvenku se pokochat výhledy (jinak je to domov pro seniory) a taky PP Čtvrtě - tedy přírodní památka, kam jsme se vydaly hledat v přírodě rostoucí orchideje.

 

25.5. - Ručníkový den

25. 5. 2015

25.5. se slaví "Ručníkový den", který vychází z díla anglického spisovatele Douglase Adamse Stopařův průvodce po Galaxii. Podle něho je ručník  označen za nejpotřebnější věc, kterou u sebe musí mezihvězdný stopař mít. 

 

"Z" jako Zbrojovka

4. 5. 2015

Zbrojovka - to není jen výroba zbraní, jak se může z názvu zdát. Zbrojovka - to je i 12 let výroby automobilů a 8000  aut s charakteristickým písmenem Z na chladiči. Škoda, že se nevyrábí dodnes. Kdyby nebyla předválečná doba, která výrobu ukončila, možná by auta s "Zetkou" vyjížděla z výrobní haly Zbrojovky i teď. Kdyby...

 

Výstava automobilové techniky TM

26. 4. 2015

dsc_0543.jpgPouze jediný víkend v roce je možné vidět automobily ze sbírek Technického muzea v Brně, které ale nejsou v Technickém muzeu, ale v jeho depositáři, který se nalézá v areálu bývalých kasáren v Brně Řečkovicích. Vítaná příležitost pro každého, kdo si rád zavzpomíná.

 

VIDA - vědecké centrum v Brně

21. 3. 2015

dsc_0216.jpgZ bývalého veletržního pavilonu se po přestavbě stalo zábavné vědecké  centrum. 150 interaktivních exponátů, několik okruhů (fyzika, příroda, člověk a jeho tělo, planeta, mikrosvět...Složité přírodní jevy představené formou hry a zábavy.

 

Už kvetou

12. 3. 2015

dsc_0116.jpgKoniklec velkokvětý (Pulsatilla grandis) je krásná fialová rostlina, která se vyskytuje ve velkém na Moravě a nejvíce v lokalitě Kamenný vrch. Vykvétá brzy zjara a potřebuje prosluněné stráně, suché skalní stepi s mělkou půdou. 

 

 
Celý příspěvek | Rubrika: zajímavosti | Fotografie: koniklece

Příběh kaple

28. 2. 2015


V Brně v prostoru mezi ulicemi Tábor, Jana Babáka a Chodské jsou plochy, které vždycky měli v užívání vojáci. Už kdysi za 1. světové války zde byla zřízena polní nemocnice a součástí nemocnice byla i kaple. Ta kaple má ohromně zajímavou historii.

 

Zazděná schrána Ústavního soudu

20. 2. 2015

Ústavního soudu České republikyLoni na podzim, když se dělal stavebně technický průzkum budovy Ústavního soudu za účelem chystané rekonstrukce, se našla ve zdi za "závěrečným" kamenem kovová schrána s dobovými dokumenty, plány budov, fotografiemi ze stavby a nádobkou s dobovými mincemi. A teď na jeden den byly brány Ústavního soudu otevřeny, aby si i zvědavci mohli vzácné dobové artefakty z roku 1878, kdy byl Zemský dům v Brně dostavěn, prohlédnout. 

 

Botanická zahrada

29. 1. 2015

dsc_0022.jpgBotanická zahrada - resp. botanická zahrádka v Brně byla zřízena někdy v roce 1922 jako provizorní botanická zahrada Masarykovy univerzity, a v té samé podobě existuje dodnes, jenom několikrát změnila svoje jméno. Malá venkovní plocha, několik skleníků s ukázkami domácích a cizokrajných rostlin se nachází téměř v centru města a je velmi dobře dostupná..

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

následující »