Jdi na obsah Jdi na menu
 


zajímavosti

Příspěvky

Stránská skála

11. 4. 2017

dsc_0442.jpgJedno z nejzajímavějších míst, které se nachází v Brně a je snadno dosažitelné hromadnou dopravou, je Národní přírodní památka Stránská skála, která se nalézá na jihovýchodním okraji Brna mezi Líšní a Slatinou. Je to oblíbené výletní místo. 

 

Kleinův palác

9. 3. 2017

Kleinův palác v Brně si nechal postavit Franz Klein člen významné rodiny Kleinů někdy kolem roku 1878, na místě původního měšťanského domu U Zlaté koule. Architekty byli významní vídeňští umělci Theodor Hansen a L.Förster. Kleinův palác poskytoval rodině jednak luxusní bydlení, ale i kancelářské a obchodní prostory. Je zajímavý mimo jiné tím, že byl první stavbou v Čechách, kde byly uplatněny litinové funkční a dekorační prvky na oknech, ozdobných konzolách a arkýřích, vše z vlastních železáren v Sobotíně. Kleinův palác byl postaven velmi moderně, s funkčním systémem větrání a vytápění. Byl první stavbou v Brně se splachovacími záchody.

dsc_0240v.jpg

 

Brněnské podzemí

4. 10. 2016

Brno bylo podvrtáno a podkopáno všemi různými směry v takovém rozsahu, že si to málokdo umí představit. A to nejen v době středověku, ale i v době docela nedávné. Tentokrát mám na mysli všechny možné kryty, podzemní výrobny a sklady, které vznikaly v době první i druhé světové války. Jeden z takových krytů jsem měla možnost nedávno navštívit.
dsc_0758.jpg

 

Jakubské náměstí v Brně

12. 9. 2016

Jakubské náměstí v Brně je magické místo. To určitě potvrdí stovky lidí, kteří zde každý den, resp. večer postávají a posedávají v blízkosti zdejších několika vyhlášených brněnských podniků na náměstí u krásně opraveného gotického kostela sv. Jakuba. Místo je magické zejména proto, že tu ještě před 150 lety býval hřbitov.

 

Stádlec - řetězový most

22. 8. 2016

Kdyby ČNB nevydala v r. 2008 pamětní zlatou minci s názvem "Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci“, ani bych nevěděla, že most existuje. Obec Stádlec se nachází na cestě z Písku do Tábora. Po projetí obcí Stádlec, po úzké klikaté cestě dojedete až k řece Lužnici, kde už most uvidíte.
dsc_0731.jpg
 

 

Dřevíkov - židovský hřbitov

14. 7. 2016

Dřevíkov - malinká obec na Vysočině. Několik pěkných roubených chaloupek, zvonička na návsi, pozůstatky židovského osídlení a krásná krajina.
dsc_0108.jpg

 

 

Rudé moře

13. 6. 2016

Na žlutá řepková pole jsme si už zvykli. Ale tentokrát jsem narazila na pole úplně jiné, červeno-fialové. Moc pěkné. Vypadá to jako vysoký červeně kvetoucí jetel. S pomocí internetu jsem určila blíže, že se jedná o jetel nachový - odrůdu Kardinál. A na rozdíl od řepky zvyšuje úrodnost půdy a poskytuje jí  dostatek prospěšných látek a živin, slouží jako krmivo i jako předplodina pro jiné zemědělské produkty. Takže pěstujme raději jetel nachový, je užitečný a krásný.

dsc_0993.jpg

 

Když se v kostele káže jenom 14 let...

14. 5. 2016

dsc_0761.jpgNa Vysočině leží městys Jimramov. Má určitě spoustu zajímavých historických míst, je to i památková rezervace, ale mě zaujal kostel sv. Matouše, který měl trochu zvláštní a krátký osud.

 

Nové lákadlo v ZOO Brno

27. 4. 2016

zoo182w.jpgNová atrakce v zoologické zahradě se jmenuje NORIA. Je to mládě lední medvědice Cory, která už měla v minulosti dvakrát dvojčata. Dvojčata byla vždycky hodně populární a výrazně zvyšovala návštěvnost zahrady. Ale medvídci, když vyrostou, musí pryč, a tak jsme rádi, že Cora opět porodila, tentokrát jednu holčičku, která se jmenuje Noria.

 

Tady by mělo stát nové nádraží...

24. 2. 2016

Tady, v prostoru za autobusovým nádražím Zvonařka, by podle jedné varianty mělo stát nové "odsunuté" železniční nádraží Brno, které by nahradilo to stávající v centru města. Ale nestojí, a tak je celá oblast jedno velké smetiště, polorozbořené domy plné podivných lidí, vytlučená okna a všude špína a neskutečný nepořádek.
Všichni, co do toho mohou mluvit, se hádají, jestli varianta nádraží uprostřed města nebo nádraží odsunuté, a léta plynou a v Brně máme jenom to stávající hnusné. Přitom myšlenka a potřeba nového nádraží je už stará spoustu let. A mezi tím nám ujíždí pomyslný vlak a některé z vysokorychlostních tratí už Brno míjí, takže za pár let už možná budou všechny důležité spoje jezdit mimo Brno, a přitom bylo Brno prvním významným městem v České republice, kam v roce 1839 dorazil první parní vlak dráhy císaře Ferdinanda na dokončené odbočce trati Wien - Krakow.

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

následující »