Jdi na obsah Jdi na menu
 


zajímavosti

Příspěvky

Brno na dvou kolech

29. 11. 2014

dsc_0233.jpgV brněnském Technickém muzeu je instalována dlouhodobá výstava Brno na dvou kolech. Na výstavě jsou  představeny krásné zahraniční i české silniční závodní motocykly různých kategorií. Všechny vystavené exponáty pocházejí ze soukromé sbírky pana Václava Svobody motocyklového závodníka, reportéra a novináře. Výstava ukazuje provázanost Brna s konáním motocyklových závodů, zejména Velké ceny, na kterou každoročně přijede fandit mnoho tisíc diváků, a o které se v souvislosti se zrušením v poslední době hodně mluví. Kdo ví, jak to vlastně s tím financováním je. Ale pokud Brno o Velkou cenu přijde, bude to fakt škoda. Ale v roce 2015 ještě určitě bude a oslaví už 50. ročník.

 

Barevná fontána

15. 11. 2014

dsc_0688.jpgPouze jediný týden bude letos v provozu soustava vodotrysků a barevná vodní stěna na volném prostranství před Janáčkovým divadlem. Pak se musí složitý systém zazimovat. Dominantou parku je fontána připomínající oponu, která může vytvářet různé barevné obrazce, světelné efekty a jednoduché nápisy. Světelnou oponu doplňuje deset trysek, ze kterých tryská různými světly nasvícená voda.

 
Celý příspěvek | Rubrika: zajímavosti | Fotografie: fontány

11.11. svatý Martin

11. 11. 2014

dsc_0536.jpgLetošní svatý Martin přijel opravdu na bílém koni, ale s příchodem prvního sněhu to při teplotě okolo 16 stupňů nemělo nic společného. A sympaťák Martin (Kraus) to vůbec neměl jednoduché. Dostal sice bílého, ale značně nervózního koně, kterému se vůbec nelíbily davy fotografů a spousta čumilů, která se mu neustále pletla pod nohy. Takže Martin zasluhuje velký obdiv, že to s ním po celou dobu chystání a průvodu městem zvládl. A když mohl na Náměstí Svobody sesednout, myslím, že si velmi oddechl.

 
Celý příspěvek | Rubrika: zajímavosti | Fotografie: sv. Martin

Pianola

8. 11. 2014

Vypadá jako piano, zní jako piano, ale není to piano! Je to pianola.
Pianola je mechanický hudební nástroj, který hraje sám. Je to takové automatické piano, které umožňuje pomocí mechanického třeba hodinového strojku přehrávat melodii z děrovaného papírového pásu, který je navinutý na válečku.
A kde je možné pianolu vidět a slyšet "na živo"? Třeba ve Vyškově na stálé výstavě Svět klavírů.
dsc_0130.jpg

 

NKP Dolní Vítkovice

24. 10. 2014

dscn8143.jpgTisíce tun starého rezavého železa, zvláštní areál připomínající apokalyptický zánik ocelového města - to jsou Vítkovice. Dnes Národní kulturní památka, která se nachází v části Ostrava-Vítkovice. Zahrnuje rozsáhlý průmyslový areál Vítkovických železáren s unikátním souborem industriální architektury. Dolní oblast Vítkovice spolu s dolem Hlubina jsou v Evropě jediným dochovaným historickým komplexem výroby železa, od těžby uhlí přes jeho úpravu a výrobu koksu, až k výrobě žhavého surového železa ve vysoké peci. Díky své výjimečnosti je areál zapsán i na seznam Evropského kulturního dědictví.

 

Hučák - krásná funkční technická památka

10. 8. 2014

 dscn7442.jpg

 Vypadá jako zámeček a není to zámeček. Je to krásná funkční technická památka.

 
Celý příspěvek | Rubrika: zajímavosti | Fotografie: Hučák

Posvátný kámen - Heiliger Stein

28. 5. 2014

Místo spojené s mnoha mýty a legendami, místo, kde čas plyne pomaleji, obětní a posvátné místo, které tu bylo už v době Keltů, místo, kudy procházejí geomagnetické zóny, místo, které vás nabije energií, místo, kde se podle legend uzdravilo množství nemocných, poutní místo, které bylo a je cílem mnoha turistů a pouníků - takové místo se nachází v Rakousku jen malý kousek od našich státních hranic.

 

Sbírka

19. 5. 2014

Sbírat se dá cokoliv. Známky, pohledy, etikety, porcelán... znám sběratele veteránů i starožitného nábytku  ..., ale takovou sbírku klavírů znám jenom jednu.

 
Celý příspěvek | Rubrika: zajímavosti | Fotografie: klavíry

Hlístník

14. 5. 2014

Podivná nezelená orchidej, která neumí využít sluneční energii pro fotosyntézu. Živiny získává z rozkládající se organické hmoty.

 

Klikající autobus

6. 5. 2014

Rudý dvoupatrový autobus, který měl premiéru během letních olympijských her v Londýně 2012, funěl, dělal kliky a hlavně reklamu, se po skončení olympiády přestěhoval z londýnské čtvrti Islington na pražský Chodov před ústřední sídlo společnosti Agrofert. Vznik díla zaplatil Andrej Babiš, od něhož si Český olympijský výbor autobus pro prezentaci v Londýně pronajal.

 
Celý příspěvek | Rubrika: zajímavosti | Fotografie: autobus

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9